Endlas esietendub ajatu armastuslugu Kiviräha ja Tammsaare sulest

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelkõige on see lugu unelmaist, kuigi mängus on klatš, kätš ja roimgi ning mäng käib elu ja surma peale. Peaosades Saara Nüganen ja Märt Avandi.
Eelkõige on see lugu unelmaist, kuigi mängus on klatš, kätš ja roimgi ning mäng käib elu ja surma peale. Peaosades Saara Nüganen ja Märt Avandi. Foto: Urmas Luik

Juhtus nii, et VAT teatri juht Aare Toikka rääkis ühel päeval Andrus Kivirähaga ja selle tulemusena sai Märt Avandist Rudolf ja Saara Nüganenist Irma.

Toikka ja Kiviräha vestlus keerles nimelt Anton Hansen Tammsaare 1934. aastal kirjutatud romaani “Elu ja armastus” ümber. Aastake hiljem potsatas Toikka postkasti teade: “Aare, ma sain valmis.”

“Olin mingil automatkal, vist sõitsin Horvaatiasse. Istusin kõrvalistmel ja lugesin ja mulle läks millegipärast see lugu väga hinge,” meenutas Toikka.

Sel sügisel ongi Toikka toimekalt aega veetnud oma koolipõlve kodulinnas, et lavastada esimest korda Endla teatris. Mitte selle­pärast, et ta seda varem tahtnud poleks. See on Toikka mäletamist mööda paar korda jutukski võetud. Ent teatrijuhina on tal tihe töö­graafik juba kaheks aastaks ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles