Kontserdimajas esineb esimest korda Uue Tänava Orkester

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Mänd on dirigeerinud nii laulupeokooride, Uue Tänava Orkestri, segakoori HUIK! kui Pärnu linnaorkestri ees.
Kaspar Mänd on dirigeerinud nii laulupeokooride, Uue Tänava Orkestri, segakoori HUIK! kui Pärnu linnaorkestri ees. Foto: Kaisa Lõhmus

Täna õhtul esineb Pärnus esimest korda Eesti muusika- ja teatriakadeemia ning Georg Otsa nimelise muusikakooli üliõpilaste ja vilistlaste Uue Tänava Orkester. Ettekandele tuleb Saksa helilooja Felix Mendelssohni sümfoonia-kantaat „Ülistuslaul“, mida juhatab noor dirigent Kaspar Mänd, kes samuti seisnud palju kordi Pärnu linnaorkestri ees.

“Ääretult hea meel on esineda Pärnu kontserdimajas, mida pean parimaks saaliks Eestis,“ lausus Mänd, keda rõõmustab võimalus esineda väljaspool pealinna.

Orkestri esituses kõlav teos on pühendatud trükipressi leiutamise 400. aastapäevale, ülistades ajastut, mis muutis inimkonna ajalugu. Beethoveni 9. sümfooniast ja Bachi kantaatidest inspireeritud teos on helilooja enim kõlanud sümfoonia, mis sai tuntuks kohe pärast esmaettekannet.

„Mendelssohni roll Bachi loomingu taaselustamisel oli omal ajal määrava tähtsusega ja Bachi mõjusid kuuleb selles teoses väga selgelt. Ometi on see selgelt mendelssohnlik oma kauniduses ja ilusas meloodiajoones,“ iseloomustas dirigent .

Heliteose neljandat osa aitab täita segakoor HUIK! solistide Arete Kerge, Tuuri Dede ja Mehis Tiitsuga. Koosseis, mis tuli kokku Tallinna Vanalinna hariduskolleegiumis aastal 2009, on osalenud edukalt kodu- ja välismaistel konkurssidel. Praegu on kooril ligemale 50 lauljat.

Aastal 2016 loodud Uue Tänava Orkestri kunstiline juht ja eestvedaja Mänd oli aastaid koorigi juhendaja. Nüüd on dirigent Ingrid Roose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles