Eesti õpetajad käisid Bulgaarias töövarjuks

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surju kooli õpetajad Ave Kartau ja Signe Reidla töövarjuna Bulgaaria koolis.
Surju kooli õpetajad Ave Kartau ja Signe Reidla töövarjuna Bulgaaria koolis. Foto: Erakogu

Sügisvaheajal käisid Surju põhikooli õpetajad Signe Reidla ja Ave Kartau Erasmus+ programmi raames Bulgaaria Osnovno Uchilishte Svety Svety Cyril i Metodii põhikoolis töövarjuks.

Kool, kus õpivad 1.–7. klassi lapsed, asub Bachevo asulas.

Tutvuti Bulgaaria koolieluga, külastati inglise keele, matemaatika- ja arvutiõpetuse tunde ning vahetati kogemusi.

"Näiteks inglise keelt õpetades on Bulgaaria koolides rõhk tähtede ja sõnade kirjutamisel, sest Bulgaaria tähestik on kirillitsa, mis erineb ladina tähestikust. Inglise keele tundidest said Eesti õpetajad üle võtta häid nippe, kuidas näiteks palli- ja rõngamängude abil sõnavara korrata," rääkis Kartau.

Reidla ja Kartau sõnutsi on matemaatika ainekava Bulgaarias võrreldes Eestiga mahukam. Näiteks seitsmendikud lahendasid suhteliselt keerulisi ülesandeid püramiidide pindala ja ruumala arvutamise kohta. Eestis õpitakse neid lahendama alles 9. klassis. 7. klassi ainekavva kuuluvad negatiivne astendaja ja avaldiste lihtsustaminegi, samuti õpitakse põhikoolis põhjalikult võrratusi.

Õppuritel on arvutiõpetus tunniplaanis eraldi aine, selleks on koostatud põhjalik ainekava ja õpikud, mis toetavad pedagoogide tööd.

"Kadedust võib tunda, sest selle piirkonna väikestes koolides olid kunstkattega väljakud jalgpalli mängimiseks ning lapsed lustisid vahetundides rõõmuga õues ja kasutasid vähem nutivahendeid," tõi Kartau esile.

Eesti õpetajad tutvustasid välismaalastele siinset kultuuri, haridussüsteemi ja oma kooli. Õpetajad andsid inglise keele tunde ning robootika- ja programmeerimistöötube. Bulgaarlastele tutvustati Ozoboti robotit, Makey Makey leiutamiskomplekti ja miniarvutit Micro:bit.

Surju kooli õpetajad Ave Kartau ja Signe Reidla töövarjuna Bulgaaria koolis.
Surju kooli õpetajad Ave Kartau ja Signe Reidla töövarjuna Bulgaaria koolis. Foto: Erakogu

Kartau ja Reidla sõnutsi pakkus nii lastele kui õpetajatele enim põnevust Ozoboti programmeerimine värvikoodide abil.

Inglise keele tundides õpetasid eestlased kohalikele laule ja mänge, näiteks kuidas flashcard'ide abil uusi sõnu õppida.

Mõlema kooli õpetajad tegelevad rahvusvaheliste eTwinningu projektidega, külaskäigu ajal loodi ühisprojekt "Sharing", kus õpetajad jagavad nippe ja kogemusi ning tutvustavad uusi tehnoloogilisi vahendeid.

Kooli direktor Sonya Kulincheva korraldas kaugelt tulnutele õhtuse vastuvõtu, kus ühes koolitöötajatega maitsti Bulgaaria traditsioonilisi sööke-jooke, samuti õpiti seal selgeks tähtsamad rahvatantsusammud. "Bulgaaria köök on väga mitmekesine ja maitsev ning toidutegemisele ja söömisele pööratakse palju tähelepanu. Selline vastuvõtt ja tähelepanelikkus oli meeldiv üllatus," ütles Kartau.

Surju kooli õpetajad Ave Kartau ja Signe Reidla töövarjuna Bulgaaria koolis.
Surju kooli õpetajad Ave Kartau ja Signe Reidla töövarjuna Bulgaaria koolis. Foto: Erakogu

Reidla ja Kartau märkisid, et bulgaarlased on uhked oma kultuuri üle: rahvalaule ja -tantse väärtustatakse. Rahvamuusikat kuulatakse nii kodus kui ka kultuuriüritustel, osatakse muusika järgi rahvatantse tantsida ja õpetatakse neid külalistele.

Võõrustajad tutvustasid Eesti pedagoogidele piirkonna kuulsamaid vaatamisväärsusi. Näiteks siinmailgi hästi teatud ravitseja Vanga koduküla ja Bulgaaria kõige väiksemat linna Melnikut, mis on kui vabaõhumuuseum, ning kuulsat mägisuusakuurorti Banskot.

Sügava mulje jättis Surju põhikooli õpetajatele Dobarsko kirik, mis hämmastab kogu maailma teadlasi. Nimelt on sealsetel 400 aasta vanustel seinamaalingutel Jeesus Kristust kujutatud koos kosmoselaeva meenutava objektiga.

"Külastasime linnu Edela-Bulgaarias, mis on looduslikult imekaunis. Näiteks ööbisime Razlogi linnas, mida piirab kolm mäestikku: Rila, Pirin ja Rodope, nende kõrgemad tipud on üle 2000 meetri," lausus Kartau.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles