Pärnakad pärisid Tartult kultuuripealinna kohta aru

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

​„Kindlasti ei ole Euroopa kultuuripealinnaks pürgimine selline ettevõtmine nagu olümpiamängud, kus ehitame atraktsioonid valmis, teeme tohutu peo ja siis, kui võistlus on läbi, puhub tuul läbi tühjade spordirajatiste. Väga selgelt tahetakse näha, milline on see pikaajaline mõju, mida me oma piirkonnas saavutada tahame,“ selgitas Erni Kask täna Nooruse majas Pärnu kultuuri- ja turismiedendajaile.

Kuna tartlastel on meiega ühesugune visioon, otsustas Pärnu linn üksinda Euroopa kultuuripealinnaks kandideerimisest loobuda ja ses suhtes juba suure töö ära teinud Tartuga koostööd teha. Sestap kutsutigi nüüd tartlasi tutvustama, mis võiksid olla kahe linna koostöövaldkonnad.

Tartlased selgitasid, et kandideerivad kultuuripealinnaks ikkagi eelkõige koos ümberkaudse 19 Lõuna-Eesti omavalitsusega. Ent nad hindavad kõrgelt, kui Pärnugi soovib sellesse panustada.

Kask, kes on projekti “Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinnaks” toimkonna sisuline juht, möönis, et Tartus pingutab juba pikemat aega selle eesmärgi nimel iga päev täiskohaga kolm inimest. Oma kultuuripealinna visiooni paikapanemiseks on tehtud 350 kohtumist, korjatud kokku 100 ideed. Oma aega, energiat ja loomingulisust on panustanud üle 600 inimese.

Olles ühtpidi hariduse kants, samal ajal Euroopa ääremaa ja vananeva rahvastikuga linn riigis, kus noored koonduvad ümber Tallinna, tunnevad tartlased oma õlgadel vastutust, mis Lõuna-Eestist sel moel saab. Muutust, kus inimene ei vali elukohta enam ainult töö järgi, vaid talle loeb elukeskkondki, näevad edu valemina pärnakadki.

Tartu kultuuripealinnaks olemise põhiteema „Ellujäämise kunstid“ eesmärk on pakkuda positiivset ellujäämise strateegiat kogu Lõuna-Eestile ja tuua selle omapära välja kogu Euroopas. „Aastal 2024 ei vali turist esimese sihtkohana enam Tallinna, vaid Tartu ja Lõuna-Eesti või Pärnu,“ tõdes Kask eesmärgi ambitsioonikust.

Tartlased soovivad sihile jõuda igal juhul, kas kultuuripealinna tiitliga või ilma, ja soovitavad samasugust suhtumist pärnakatelegi. Kas kultuuripealinnaks saab Narva või Tartu, otsustab rahvusvaheline ekspertide žürii tuleva aasta sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles