Vabakooli õpetajad tutvusid Rootsi uuenduslike koolidega

, Pärnu vabakooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vabakooli õpetajad Rootsis koolitusreisil.
Pärnu Vabakooli õpetajad Rootsis koolitusreisil. Foto: Erakogu

Pärnu vabakool on asutamisest saadik otsinud alternatiive, elavdamaks õpikeskkonda. Eesmärk on see, et õpetaja oleks nüüdisaegne, rõõmus ja professionaalne ning mõtleb raamidest väljapoole, oskab tõrjuda stressi ja rutiini. Sestap lendasid vabakooli õpetajad sel sügisel Tallinnast Rootsi, et tutvuda sealsete modernsete, uue õpikäsitlusega koolidega.

Koolituse sisu oli ainete lõimimine Põhjamaade haridussüsteemi näitel.

Esimesel päeval külastasid Eesti õpetajad Uppsala Kunskapsskolanit (tõlkes õppimise kool), et tutvuda sealse elukorraldusega.

Seda tüüpi koolid on Rootsi haridussüsteemi innovatiivseimad, erinedes mitmeski mõttes traditsioonilisest. Regulaarsed tunnid ja tunniplaan on asendatud omanäolise sammusüsteemiga, mille läbimise eest iga õpilane vastutab.

Iga õpilane saab koolilt kasutamiseks sülearvuti, kuhu on salvestatud kõik, mida ta teadmiste omandamiseks vajab: õppematerjalid ja e-kool, mis sarnaneb meie koolides kasutatavaga.

Klassiruumid on vaheseintega sektoriteks jaotatud keskkonnad, milles on võimalik teadmisi omandada nii kollektiivselt, väiksemates rühmades kui ka individuaalselt.

Kontakttundide osa on märksa väiksem kui tavakoolides. Õpetaja liigub õpilaste vahel, täites mentori rolli. Kokkulepitud aegadeks kutsub ta õpilasi coach-sessioonidele, et kindlaks teha õpitulemuste praegune olukord.

Vabakooli õpetajad said jälgida coach-sessioone, vestelda õppurite ja pedagoogidega, väisata eri õppeklasse.

Teisel koolituspäeval külastati Täby Kunskapsskolanit, milles peale eelöeldu kohtuti eripedagoogiga, et vahetada kogemusi erivajadustega lastega.

Palju Pärnu vabakooli mõtteid ja suundi on saadud Taani omadelt, kust on üle võetud CL- ja aktiivõppemeetodid. Taanlaste eeskujul on koolipäevadesse lisatud hommikulaulud ja pikad vahetunnid. Eelmisel aastal läbisid vabakooli õpetajad Taani koolitajate käe all õuesõppekoolituse, mille tulemusena paljud tunnid toimuvad värskes õhus või väljaspool traditsioonilist õppepaika.

Küllap osutub inspireerivaks Kunskapsskolanite külastuski. Koolitusreisi rahastasid Kodanikuühiskonna Sihtkapital SA ja Innove SA. Projekti juhtis Eha Ristimets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles