Kassipoegade purki surema jätmine osutus aasta loomavaenulikemaks teoks

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magav kassipoeg. 
Magav kassipoeg. Foto: Arvo Meeks

Eesti loomakaitse seltsi (ELS) korraldatud internetihääletusel valis rahvas tänavuseks kõige loomasõbralikumaks avalikku tähelepanu pälvinud teoks kassi- ja koeravabrikute uurimise saates “Kuuuurija” Katrin Lustilt. Aasta loomavaenulikemaks teoks hindasid hääletajad Häädemeestel purgis lämmatatud kassipoegade juhtumi.

Kõige loomavaenulikuma teo hääletusel läks juba alguses teistest ette kassipoegade lämmatamise juhtum. Õõvastava teo hindas aasta loomavaenulikemaks 65 protsenti hääletajatest. Huntidest negatiivse kuvandi loomine ja Treppoja kutsikavabrik kogusid vastavalt 15 ja 19 protsenti häältest.

Kassipoegade purki surema jätmine Häädemeestel tuli avalikuks selle aasta augusti lõpus, kui lapsega metsa seenele läinud ema leidis suletud klaaspurgi, milles olid kuni nelja kassipoja laibad. Kaas oli kõvasti kinni keeratud ja loomad surnud piinarikkalt õhupuudusesse. Leidja sõnutsi võis pisikeste käppade tekitatud kraapimisjälgedest järeldada, et purki oli pandud elusad kassipojad. Teate saanud ELS tegi avalduse politseile.

“Kahjuks peame tõdema, et seesugused julmad teod loomade vastu ei ole ainukordsed. Lemmikuvabrikuid, sageli ka hulga vähemate loomadega, leidub Eestis veel ja metsloomad vajavad pidevalt meie kaitset. Loomalaste abitusse seisundisse jätmine või lausa tapmine on meil kahjuks tavaline. Endiselt leidub inimesi, kes steriliseerimist ja kastreerimist peavad loomapiinamiseks, aga loomapoegade uputamist või minema viskamist täiesti normaalseks,“ kommenteeris ELSi otsese abistamise juht Margit Midro.

Häädemeestel Teemeistri hoone lähedalt metsarajalt leitud purk kassipoegadega.
Häädemeestel Teemeistri hoone lähedalt metsarajalt leitud purk kassipoegadega. Foto: Erakogu

Loomasõbraliku teo tunnustuse vääriliseks hindas 40 protsenti hääletajatest “Kuuuurija” ja Katrin Lusti. Palju poolehoidjaid võitis samuti Rimi Balticu otsus loobuda puurikanade munade müügist, kogudes 35 protsenti häältest. Kaugele maha ei jäänud Pärnu koolipoisid, kes päästsid kassipoja külmumast.

Kassi- ja koeravabrikute uurimine sai alguse juba aasta tagasi, kui saade “Kuuuurija” asus tegelema juhtumiga, kus naine oli ostnud endale odavalt Briti lühikarvalise tõuga sarnase kassipoja. Kahjuks suri loom juba paari nädala pärast.

Pärast kassi surma hakkas naine müüja tausta uurima ja selgus, et foorumites jagati rohkelt halbu kogemusi kassimüüja Oksana ja temalt ostetud loomadega. Lust tõi kassivabriku omaniku kaamera ette ja hoiatas inimesi. Aasta hiljem asus “Kuuuurija” uurima lugu, kus pere ostis Leedu müüjalt Jack Russellit meenutava kutsika. Nagu selliste juhtumite puhul tavaline suri kutsikas uues peres peagi. Lust paljastas koostöös veterinaar- ja toiduametiga (VTA) Leedust pärit kutsikamüüja ja VTA võttis müüjalt kutsikad, kuna loomadel puudusid vajalikud dokumendid.

ELS on 2000. aasta kevadest tegutsev loomasõpru ühendav mittetulundusühing, mille missioon on tagada abivajavate loomade heaolu ja enneteda loomade väärkohtlemist. Missiooni viiakse ellu loomade otsese abistamise, avalikkuse teavitamise, inimeste koolitamise, õigusloomes osalemise ja loomakaitsealase järelevalve teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles