Proffidest vargad panid ööpimeduse varjus pihta kaks autot

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professionaalsed autovargad tegutsevad enamasti mürata. Auto kadumine võib olla sekundite küsimus.
Professionaalsed autovargad tegutsevad enamasti mürata. Auto kadumine võib olla sekundite küsimus. Foto: TOOMAS HUIK/POSTIMEES/SCANPIX

Täna hommikul teavitati politseid kahest Pärnu linnast öö jooksul varastatud autost, võimuesindajad kahtlustavad professionaalseid vargaid.

Politsei teatel varastati öösel Pärnus sõiduautod Toyota Avensis ja Volkswagen Passat. Toyota omanik hindab kahjuks 26 000 eurot, Volkswageni puhul kahju veel selgub.

„Tänase öö jooksul kaks autot varastanud inimeste leidmiseks ja kohtu ette viimiseks oleme alustanud kriminaalmenetlust,” sõnas Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Üllar Kütt. „Praegu saame öelda, et tegu oli professionaalsete autovarastega, kes kasutasid võtmevaba süsteemi eeliseid.”

Ajaks, kui politsei autode kadumise kohta teate sai, olid sõidukid juba paraku väljaspool meie riigi piiri. „Anname endast parima, et vargad sellegipoolest kindlaks teha ja kohtu ette viia,” lisas Kütt.

Tänavu on Pärnumaal toime pandud 25 sõidukivargust või omavolilist kasutamist. Neist enamikku ei saa süüks panna kuritegelikele rühmitustele. „Välismaalt pärit organiseeritud ja professionaalsete kurjategija kätt kahtlustame tänavu viie varguse puhul. Praegu on vara vastata küsimusele, kas vargused on toime pannud üks või mitu grupeeringut,” selgitas Kütt.

Küti jutu kohaselt kasutavad professionaalsed vargad uute sõidukite varastamisel võtmevaba süsteemi eeliseid. „Põhimõte on, et autosignaali pikendatakse spetsiaalse seadmega. See tähendab, et signaali pikendamist näiteks maja ukse tagant on omanikul üsna raske vältida, üks väheseid variante on hoida autovõti näiteks fooliumis või fooliumkarbis,” rääkis Kütt. „Kutselised vargad tegutsevad väga kiiresti, auto käivitamisele kulub neil paarkümmend sekundit kuni paar minutit.”

Samuti ei tasu autovärava avavat pulti hoida sõidukis, vältimaks seda, et varastel õnnestub ruttu lahkuda. Väga suur abi kuriteo uurimisel on valvekaameratest.

„Üldjuhul välismaalt pärit autovargad päevasel ajal eelluuret ei tee, pigem tullakse pimedas ja autod varastatakse öösel,” rääkis Kütt. „Oleme välismaiseid vargaid püüdnud ja kohtu ette viinud korduvalt ja loodame nad ka sel korral kiiresti tabada. Kui näete tegevust, mis äratab teis kahtlusi, helistage kindlasti numbril 112.“

Viimati leidis Pärnus sarnane autovarguste juhtum aset septembri lõpus, kui varaste saagiks langes kaks uut Volvo maasturit. Toona kahtlustas politsei samuti välismaiseid organiseeritud ja professionaalseid kurjategijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles