Kas lasteaiad on ohtlikest kemikaalidest priid?

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kemikaalieksperdid alustasid lasteaedade uurimisega juba kevadel. Pildil kontrollib Heli Nõmmsalu Pöialpoisi lasteaia rühmaruume.
Kemikaalieksperdid alustasid lasteaedade uurimisega juba kevadel. Pildil kontrollib Heli Nõmmsalu Pöialpoisi lasteaia rühmaruume. Foto: Mailiis Ollino

Kevadel käisid Balti keskkonnafoorumi eksperdid Pärnu linnapiirkonna 23 lasteaias ohtlike ainete ­inventuuri tegemas.

Inventuuri eesmärk oli välja selgitada, kas mudilased puutuvad lasteaias kokku ohtlike kemikaalidega ja millised on nende võimalikud allikad. Vaadati läbi puhastusvahendid ja vedelseebid, kööginõud ja seal kasutusel materjalid, mööbel, põranda- ja lauakatted, mänguasjad, madratsid ja muud tekstiilid.

Puhastusvahendite suhtes oli üldpilt rahuldav. Neis sisalduvate ohtlike kemikaalide jääkidega oli kokku­puude kaudne ja seda esines vähesel määral. Osas külastatud lasteaedadest puutusid lapsed kokku ohtlikke kemikaale sisaldavate vedelseepidega. Positiiv­sena võib esile tuua, et mõnes lasteaias pesevad mudilased käsi lasteseebiga, millel on looduslik koostis ja mis ei sisalda allergeene, siiski võiks selliseid lasteaedu olla rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles