Lihaveiste pidajad asustavad ääremaad ja loovad suhteid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalita külas peab Mariliis ­Kutsar Aberdeeni-Anguse tõugu veiseid, kes on süsimusta karvaga nagu tondid.
Kalita külas peab Mariliis ­Kutsar Aberdeeni-Anguse tõugu veiseid, kes on süsimusta karvaga nagu tondid. Foto: Urmas Luik

Maal ringi sõites peaks käepärast olema lihaveisetõugude välimääraja, sest koduriigis kasvatatakse 17 lihatõugu, kellest teravate sarvede järgi on linlastele tuntuim ehk Šoti mägiveis.

Lihaveisekasvatus võtab hoogu hajaasustusega külades, kus talupidajad saavad kogukate loomadega tegeldes tööd ja leiba, nagu näiteks Lääneranna vallas kümmekonna elanikuga Karinõmme külas, kus Reet ja Targo Pikkmets peavad šarolee tõugu loomi firmanime OÜ Talu ja Tulu all.

Peremees Targo Pikkmets on atesteeritud loomakasvatuskonsulent, kes on spetsialiseerunud lihaveisekasvatusele ja on heledakarvalistest ligemale tonni kaaluvatest šaroleedest vaimustuses seda enam, et ta osales suvel Rootsis selle tõu kasvatajate maailmakongressil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles