Varguste laine jätkub: elukutselised autovargad kihutasid öösel minema kahe maasturiga (15)

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei andmetel läks neljapäeval kaduma tänavu valmistatud Toyota RAV4.
Politsei andmetel läks neljapäeval kaduma tänavu valmistatud Toyota RAV4. Foto: Gene J. Puskar/AP

Kui üleeile hommikul said Pärnu korrakaitsjad teate kahe uue sõiduauto vargusest, siis täna andis politsei teada veel kahe auto vargusest.

Täna hommikul sai politsei teate, et öö jooksul on Pärnust varastatud sõiduauto Volkswagen Tiguan koos sõidukis olnud rahaga. Kahju on kokku 38 300 eurot. Veel on täna öösel Pärnust minema viidud Toyota RAV4 ühes autodokumentidega, tekitades nii kahju 29 000 eurot. Mõlemad masinad varastati Raeküla linnaosast.

Ajaks, mil politseile info vargustest laekus, olid autod ületanud  Eesti riigipiiri. Politsei selgitab nende varguste asjaolusid ja on alustanud kriminaalmenetlust.

Lääne prefekt Kaido Kõplas ütles, et politsei kogub praegu infot ja teeb tööd selle nimel, et vargad kiiresti tabada.

„Kõigi sel nädalal Pärnus toime pandud nelja autovarguse puhul saab öelda, et tegemist on professionaalsete varastega. Varaste sihtmärgiks on eelkõige uuemad autod, mis on käivitatavad võtmevaba süsteemi abil. Vargus pannakse toime väga kiiresti, see võib võtta maksimaalselt mõne minuti,“ rääkis Kõplas.

„Oma auto kaitsmiseks tuleb kodus autovõtit hoida sõidukist võimalikult kaugelm näiteks fooliumis või metallkarbis. Peale selle tasub autost ära viia kõik, mis võib lihtsustada varaste tegutsemist. Näiteks ärge jätke autovärava pulti autosse ja autodokumendidki võtke kaasa,“ jätkas prefekt.

„Märgake ka oma kodukandis toimuvat. Kui näete välismaa numbritega autosid või kahtlaseid isikuid liikumas, jätke meelde võimalikult palju detaile ja informeerige sellest politseid numbril 112,“ lisas Kõplas.

„Varguste käekiri näitab hästi plaanitud ja läbi mõeldud tegutsemist, mis tähendab, et varaste tabamine ja kohtu ette viimine nõuab head tööd nii meilt kui koostööpartneritelt teisel pool piiri,” avaldas Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe. “Me teeme kõik endast oleneva, et pärast varaste tabamist tagada kahju hüvitamine, aga me ei saa seda kunagi garanteerida. Ainus hea kuritegu on ärahoitud kuritegu. Kuulake politsei soovitusi ja hoidke oma vara!“

Ööl vastu kolmapäeva varastati Pärnus sõiduautod Toyota Avensis ja Volkswagen Passat. Toyota omanik hindab kahjuks 26 000 eurot, Volkswageni puhul kahju veel selgub.

“Öö jooksul kaks autot varastanud inimeste leidmiseks ja kohtu ette viimiseks oleme alustanud kriminaalmenetlust,” sõnas toona Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Üllar Kütt. “Praegu saame öelda, et tegu oli professionaalsete autovarastega, kes kasutasid võtmevaba süsteemi eeliseid.”

Tänavu on Pärnumaal toime pandud üle veerandsaja sõidukivarguse või omavolilise kasutamise. Neist enamikku ei saa süüks panna kuritegelikele rühmitustele.

“Välismaalt pärit organiseeritud ja professionaalse kurjategija kätt kahtlustame tänavu viie varguse puhul. Praegu on vara vastata küsimusele, kas vargused on toime pannud üks või mitu grupeeringut,” selgitas Kütt.

Tema jutu kohaselt kasutavad professionaalsed vargad uute sõidukite varastamisel võtmevaba süsteemi eeliseid. “Põhimõte on, et autosignaali pikendatakse spetsiaalse seadmega. See tähendab, et signaali pikendamist näiteks maja ukse tagant on omanikul üsna raske vältida, üks väheseid variante on hoida autovõti näiteks fooliumis või fooliumkarbis,” rääkis Kütt.

“Kutselised vargad tegutsevad väga kiiresti, auto käivitamisele kulub neil paarkümmend sekundit kuni paar minutit.”

Samuti ei tasu autovärava avavat pulti hoida sõidukis, vältimaks seda, et varastel õnnestub ruttu lahkuda. Väga suur abi kuriteo uurimisel on valvekaameratest. “Üldjuhul välismaalt pärit autovargad päevasel ajal eelluuret ei tee, pigem tullakse pimedas ja autod varastatakse öösel,” rääkis Kütt. “Oleme välismaiseid vargaid püüdnud ja kohtu ette viinud korduvalt ja loodame nad ka sel korral kiiresti tabada.”

Viimati tabas samalaadne autovarguste laine Pärnut septembri lõpus, kui varaste saagiks langes kaks uut Volvo maasturit. Toona kahtlustas politsei samuti välismaiseid organiseeritud ja professionaalseid kurjategijaid.

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles