Siinkandis kohtuvad Poola ja Läti arhitektid, arutelus käsitletakse Pärnu linnapilti

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmifestivalil linastub Mark Soosaare linateos "Milda", jutustades loo 1935. aastal Riiga püstitatud vabadussambast, mis elas üle mitu okupatsiooni.
Filmifestivalil linastub Mark Soosaare linateos "Milda", jutustades loo 1935. aastal Riiga püstitatud vabadussambast, mis elas üle mitu okupatsiooni. Foto: UKM

Iseseisvunud Poola ja Läti Vabariigi 100. aastapäeva auks avab Pärnu uue kunsti muuseum (UKM) arhitektuurinäituse ja filmifestivali, esitledes kahe riigi ehituskunsti tippsaavutusi ja tuues ekraanile seninägemata linateosed, samuti range režiimiga nõukogude ajast. Peale selle toimub ajurünnak “Visioon 21. sajandile”, kus Baltimaade ja Poola ehituskunsti asjatundjad ja fotograafid esitlevad oma nägemust tuleviku arhitektuurist ja osalevad Pärnu linnapilti puudutavas arutelus.

Reedel avatav näitus “Ehitades vee ja valgusega” seab ritta kahe riigi ehituskunsti tippsaavutused. Fookuses on Läänemere kallastele kerkinud villad ja sakraalehitised nagu kirikud, raamatukogud, kunstimuuseumid ja kontserdisaalid. Näituse eesmärk on kahe 100aastase riigi silmapaistvamate näidete põhjal võtta luubi alla Eesti tänapäevase ehituskunsti tase ja samuti pakkuda uusi visioone Pärnule.

“Miks teeme seda Pärnus? Siin on viimastel aastakümnetel korraldatud arhitektuurikonkursse ja ehitatud linna hüplevalt ilma kindla kontseptsioonita. Siin on toimunud juhuslik kuhjamine, mis pikas plaanis ei tule linnale kasuks,” tunneb muret muuseumi eestvedaja Mark Soosaar, kelle hinnangul kerkivad seesuguse aruteluga kodulinna arengu tähtsad küsimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles