Galerii: linnagaleriis näeb Ungari kunsti ja avatakse Pärnu kunsti aastanäitus

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu linnagalerii pani kunstnike majja üles näituse Ungari kunstniku Henrik Martini teostest. Ülehomme õhtul aga avaneb raekojas ülevaatenäitus Pärnu kunstnike viimase aasta loomingust.

Ülehomme kell 17 tuleb taas aasta üks rahvarohkemaid näituseavamisi: Pärnu linnagalerii arvutuste järgi osaleb tänavusel aastanäitusel 33 kunstnikku ja esitatud 85 teosest valiti eksponeerimiseks välja 70 kunstiteost.

Kuraator Jana Huule vahendusel on Pärnu kunstnike majja jõudnud aga Ungari kunst.

"Oleme Martiniga juba aastaid sõbrad. Kevadel toetas tema näituse avamist Võrus Ungari instituut ja mõtlesime, et kui need teosed on juba Eestis, siis miks mitte teisteski linnades neid näidata," avaldas Huul.

Henrik Martin elab Budapestis ja on lõpetanud Ungari kaunite kunstide akadeemias maalikunsti eriala.

Martini suur kirg on skulptuur ja teemad, mis kannavad igaviku ideed, on inspireeritud idamaade filosoofiast ja õpetustest ning kosmoseuuringutest. Töödes käsitleb ta ego puudumist ja seab selle olemasolu kahtluse alla.

Teosed kasvavad välja harjutustest, mida ta nimetab peeglisse vaatamiseks.

“Keskendusin oma silmadele poolpimedas ruumis ja mõne aja pärast tundusid silmad teravamad, nägu hägusem ja tegelane muutus ebastabiilseks – mu näo peegelduse asemele ilmusid järjest uued ja uued võõrad näod. Seepärast tekitas see vaatepilt kui jälgitav egopiir minus huvi: millisest hetkest alates kaob tegelane silmadest?” arutles Martin.

Ungari kunstniku näitust näeb kunstnike majas kuu lõpuni, Pärnu kunsti aastanäitust linnagaleriis raekojas 8. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles