Kuni armastad, oled elus

Ille Rohtlaan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Anton Hansen Tammsaare juubeliaastale kohaselt on Pärnu Endla teater lavale toonud “Elu ja armastuse”. Dramatiseerija Andrus Kivirähk ja lavastaja Aare Toikka on klassikalisele loole andnud kerge ja muljet avaldava vormi ja veidi pilkelisegi laadi, kahandamata idee tõsidust.

„Elu ja armastus“ on Eesti kirjandusvaramusse kuuluv teos, mida on nimetatud veel Tammsaare armastuse evangeeliumiks: sõna armastus esineb seal üle 300 korra!

Teos ilmus 1934. aastal – aasta pärast “Tõde ja õigust” – ja tekitas vastakaid arvamusi: romaani nimetati filmilikuks, targutavaks ja liialt erootiliseks.

“On, nagu levitaks iga tegelane eri õhkkonda enese ümber, mis ei segune teoses ühtlaseks tajumuseks,” kirjutas Friedebert Tuglas omaaegses arvustuses. Ja tegi järelduse, et lõpptulemusena osutuvad romaani kõik tegelased vastastikku võõrkehaks. See võõritus on Kiviräha draamas Tammsaare romaani järgi rõhutatult esil ja just selle kaudu kõnetab Irma ja Rudolfi lugu tänapäeva vaatajat, kajades praeguses ajas kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles