​MTA ja RMK tabasid riigimetsas kontrolli käigus tööloata välismaalased

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsasaetööde hanketingimuste ja töövõtulepingute kohaselt peavad riigimetsas nimetatud tööde tegijatel olema raietöölise kutsetunnistus ja tööleping.
Võsasaetööde hanketingimuste ja töövõtulepingute kohaselt peavad riigimetsas nimetatud tööde tegijatel olema raietöölise kutsetunnistus ja tööleping. Foto: Elmo Riig

Maksu- ja tolliamet (MTA) ning riigimetsa majandamise keskus (RMK) tabasid Pärnumaal riigimetsas kontrolli käigus tööloata välismaalased.

Oktoobris toimusid esimesed kontrollkäigud Pärnu maakonnas. Kahel raielangil töötas kuus välismaalast, kellel puudus kanne töötamise registris. Neist kolmel polnud seaduslikku alust Eestis töötada. Maksuseaduste täpne rikkumine, sealhulgas tööjõumaksude varjamine, selgitatakse välja menetluste käigus. Rikkumise tuvastamisel määratakse karistused.

Kontrollkäikudel selgus samuti, et töövõtjad olid kasutanud enda lepinguliste kohustuste täitmiseks alltöövõttu, mis oli RMKga

kooskõlastamata. Alltöövõtt RMK nõusolekuta on keelatud. “Töövõtulepingu rikkumised on fikseeritud ning töövõtjatele esitatakse tähtajad puuduste kõrvaldamiseks ja tegevuse lepinguga vastavusse viimiseks,” sõnas RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väät.

Riigimetsas teeb võsasaetöid kokku 83 töövõtjat, kellega RMK on sõlminud lepingu riigihanke tulemusel. Võsasaetööde hanketingimuste ja töövõtulepingute kohaselt peavad riigimetsas nimetatud tööde tegijatel olema raietöölise kutsetunnistus ja tööleping. Samuti on töövõtja kohustatud teavitama RMKd riigimetsas töötajatest.

“Tingimused on seatud, et tagada riigimetsa hea majandamine, mille eeldus on, et töötajad läbivad kutseeksami ja neil on kutsetunnistus. Oleme juba aastaid teinud head koostööd maksu- ja tolliametiga, maandamaks riske, et RMK tehingupartnerina ei tegutseks ettevõte, mis on jätnud tööjõumaksud tasumata ja võib tekitada sellega ebavõrdse

konkurentsiolukorra,” selgitas Väät.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles