Kalev Kaljuste: Meie oleme kogukond

Kalev Kaljuste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi vallast sai osa Põhja-Pärnumaa vallast, aga uue suurvalla arengukavas pole Tootsi tormilist arengut märgata. Kohaliku kogukonna hääl uues volikogus ei kõla.
Tootsi vallast sai osa Põhja-Pärnumaa vallast, aga uue suurvalla arengukavas pole Tootsi tormilist arengut märgata. Kohaliku kogukonna hääl uues volikogus ei kõla. Foto: Mailiis Ollino

Aktiivsele kodanikule ei kõlaks ju midagi ilusamalt kui kogukondade enda juhitud kohalik areng. Haldusreform kahandas omavalitsuste arvu Pärnumaal 19-lt seitsmeni. Maakonnakeskus Pärnu linn läks veel suuremaks ja meretaguse imearmsa Kihnu valla haldus jäi kogukonna õnneks samaks.

Mida me siis muutsime? Seda oskan kõige paremini iseloomustada omavalitsuste baasil, kus olen olnud või olen praegu tegev. Tootsi kogukond on mulle olnud lähedane juba viimased paarkümmend aastat. Haldusreformi muutus oli see, et tootsikad said osaks suurest omavalitsusest nimega Põhja-Pärnumaa vald. Tootsikaid on volikogus kaks, kellest üks toimetab opositsioonis ja teine koalitsioonis ehk koostöö omavahel missugune? Eelarve suurus, mille üle Tootsi kogukond (umbes 800 inimest) varem ise kokku leppis, kui veel oma vald toimis, oli 2017. aastal ligemale 1,2 miljonit ja põhitegevustulem lihikaudu 140 000 eurot, mida väikevald sai iga aasta kasutada eri investeeringuteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles