Endlas kohtuvad džässitipud

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Saarsalu tähistab kontserdisarja ja kolleegidega oma 70 aasta juubelit.
Lembit Saarsalu tähistab kontserdisarja ja kolleegidega oma 70 aasta juubelit. Foto: Margus Ansu / Postimees

Pärnu Endla Jazzklubi külastavad reedel neli tippmuusikut või päikesepoissi, nagu kutsub neid üritustesarja eestvedaja Ülle Ots. Teatrikohviku laval kohtuvad saksofonist Lembit Saarsalu, helilooja-pianist Olav Ehala, kontrabassist Toivo Unt ja trummar Toomas Rull, tähistamaks Saarsalu 70 aasta juubelit.

“Tegemist on tuntud ja tunnustatud professionaalsete muusikutega, kes peale meisterliku pillivaldamise esitavad ehedat ja kergesti mõistetavat, samal ajal nauditavat džässi. Nad kuuluvad Eesti džässi kullafondi,” tõdes Ots, kelle jutu järgi kukkus seesugune kontsert üllatusena sülle.

Kuraditosina hooajaga on Pärnu klubist saanud tunnustatud džässilava, mille kava täitub kiirelt, esinejad pakuvad end tihtilugu ise. Samuti on toeks Eesti jazz-liit.

Saarsalu on Pärnu klubi väisanud varemgi. Nüüd naaseb ta lavale, et pidada suvepealinlastega sünnipäevapidu, tuues huvilisteni nii enda kui Ehala loomingut. Saksofonist on esinenud rahvusvahelistel lavadel üle 40 aasta, mille jooksul talle on kinnistunud mitu tiitlit: saksofoni­kuningas, Eesti džässi visiitkaart ja džässipärl. Muusikudebüüdi tegi Saarsalu Tallinna rahvusvahelisel džässifestivalil aastal 1965. Ta valiti korduvalt Nõukogude Liidu parimaks tenorsaksofonistiks.

“Peen rütmitaju, dünaamiline mitmekesisus ja nauditav toon teevad Saarsalust meistri. Kord väljendub ta kaunilt ja mahedalt, siis jälle kriiskava eredusega. Ta tunneb oma instrumendi võimalusi,” iseloomustab Eesti tippsaksofonisti USA Utah’ osariigi ülikooli professor Donna Prisbrey.

Endla Jazzklubi eestvedaja aga leiab, et olgugi kontsert Saarsalu auks, väärivad teisedki üles astuvad väärtuslikud kalliskivid esiletoomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles