Pakendisortimise kohustuslikkus pakkus ohtralt kõneainet  

Karl Hütt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKÜLi juhatuse esimees Andres Jaadla tegi korteriühistute infopäeval ettekande korteriühistuid puudutavast muudatusest, mille järgi tuleks kõigil ühistutel hakata pakendijäätmeid liigiti koguma.
EKÜLi juhatuse esimees Andres Jaadla tegi korteriühistute infopäeval ettekande korteriühistuid puudutavast muudatusest, mille järgi tuleks kõigil ühistutel hakata pakendijäätmeid liigiti koguma. Foto: Erakogu

Eile Pärnus toimunud korteriühistute lõpptarbijate infopäeval räägiti muu hulgas korteriühistuid puudutavast pakendite taaskäitlemise muudatusest, mis palju kõneainet pakkus. 

Kuigi juba praegu kogub osa korteriühistuid vabatahtlikult pakendeid liigiti, ei kohusta seadus seda tegema. Kavandatava seadusemuudatuse kohaselt oleks see aga kõigile kohustuslik.

Infopäeval peaettekande teinud Eesti korteriühistute liidu (EKÜL) juhatuse esimees Andres Jaadla keskenduski jäätmeseaduse seaduseelnõule. Jaadla väitel tekitab muudatus ühistutele liigiti sorteerimise ja keskkonnahoiu kõrval muidki muresid ja valitseb teadmatus. “Jäätmete vedu on küll tasuta, aga näiteks sellest, palju hakkab maksma konteinerite rent ja milliseid lisakulusid see veel kaasa toob, ei räägi keegi,” tõdes Jaadla.

Juhatuse esimees tõi näite, et kui maja juures on paberikonteiner ja keegi viskab sinna midagi sobimatut, võidakse selle eest esitada viiekordne veoarve. “Ühistu esimees pannakse sisuliselt vabatahtlikuks pakendivalvuriks, kes peab vastutama, et konteineritesse ei visataks midagi ülearust,” rääkis Jaadla.

Arutelult jäigi kõlama mõte, et kuigi seaduse eesmärk võib olla õilis, tuleb praktilise lahenduse leidmiseks kõikide pooltega aru pidada. Vaja oleks üleminekuaega nii, et korteriühistute huvid saaksid esindatud ja võimalikud probleemkohad lahendatud.

EKÜLi Pärnu büroo juhataja Anne Betkeri sõnutsi on Pärnu ühistujuhid aktiivsed ja soovivad aktuaalsel teemadel nii linnas kui riigis sõna sekka öelda – seda näitas eilne teabepäevgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles