Saxon annab erilise kontserdi laulupidude auks

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu puhkpilliorkester Saxon annab Nooruse majas paaritunnise tasuta kontsert, tähistamaks tuleval aastal täituvat 150 aastat puhkpillimuusikat Eesti laulupidudel.
Pärnu puhkpilliorkester Saxon annab Nooruse majas paaritunnise tasuta kontsert, tähistamaks tuleval aastal täituvat 150 aastat puhkpillimuusikat Eesti laulupidudel. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu puhkpilliorkester Saxon on valmistunud suvest saati, et anda homme kell 19 Nooruse majas paaritunnine tasuta kontsert, tähistamaks tuleval aastal täituvat 150 aastat puhkpillimuusikat Eesti laulupidudel.

Kontserdi kavva on valitud teoseid igalt peolt alates esimesest.

“Teadupärast lauldi 1869. aastal esimest korda eesti keeles puhkpilliorkestrite saatel nüüdset Eesti Vabariigi hümni ja see on kindlasti meie kontserdi avateos,” avaldas orkestri peadirigent Kaido Kivi. “Esimese laulupeo ajalooline tähtsus seisnes selleski, et Tsaari-Venemaa hümnigi esitati eestikeelsete sõnadega. Ja kuna järgnevail laulupidudel neid korrati, katab see omakorda neidki perioode. Nii et igasuguseid huvitavaid palu tuleb kuuldele.”

Kontserdil juhatavad Saxonit oma orkestrandid, kellel dirigendi haridus. “Mõlemad, Kadri Põder ja Sigrid Hint, on noored ja ambitsioonikad,” tunnustas Kivi.

Idee puhkpillimuusikale ja laulupidudele kummardus teha sündis kevadsuvel ja eesootav kontsert on eriline sellegi poolest, et ligemale pool elus olevatest üldlaulupidudel puhkpilliorkestreid juhatanud dirigentidest on ­lubanud seda kuulama tulla.

“Meie idee oli teha kontsert üks kord ja Pärnus, aga arvestades seda, et kõik vanameistrid seekord kohale tulla ei saa, võib juhtuda, et sirutame tiibu Tallinna ja Tartugi poole,” avaldas Kivi, et kontserdile võib järg tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles