Mirell Põlma: Laikida või mitte laikida: "kurling" sobib, aga "diskgolf" ei kõlba?

Mirell Põlma
, keeletoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÕSi toimetaja Maire Raadik.
ÕSi toimetaja Maire Raadik. Foto: Tairo Lutter

Rõõm näha, et äsja ilmunud ja koos Eesti Vabariigiga 100 aasta juubelit tähistav “Eesti õigekeelsussõnaraamat ÕS 2018” käib ajaga kaasas. Lausa niivõrd, et sinna on jõudnud suur hulk moodsaid, päevakohaseid ja juba tarvitusel sõnu ning seni toorlaenuna kasutusel olnud üllitised on leidnud omakeelse vaste.

Koostajad on lisanud umbes 2600 sõna ja võtnud välja vanu, mis enam käibel pole. Kui keel muutub ja ÕSi siht on koguda kokku igapäevased ja olulised sõnad, tulebki oma aja ära elanud välja heita. Muidu hoiaksime 1253-leheküljelise raamatu asemel käes märksa raskemat. Uutest sõnadest suurima osa moodustavad liitsõnad tänapäevaste nähtuste kohta, näiteks “näotuvastus”.

Paljude sõnadega nagu “klubitama” või “krüptoraha” oleme juba argi- ja ajakirjanduskeeles harjunud, nii tundus imelik, et neid ÕSis veel ei leidunud. Järelikult oli tagumine aeg need sinna panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles