Kuidas ikkagi kaasata passiivseid noori?

Karoliine Aus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teeviida infomessi enam ei korraldata, see-eest on loodud informatiivne veebileht ja Eesti eri paigus toimuvad ideetoad.
Teeviida infomessi enam ei korraldata, see-eest on loodud informatiivne veebileht ja Eesti eri paigus toimuvad ideetoad. Foto: Karoliine Aus

Igal aastal on Tallinnas korraldatud Pärnu Suunaja laadis infomessi Teeviit, mida nüüdsest asendab samanimeline koduleht, kust noored endale tarviliku üles leiavad.

Noorsootöönädala raames kutsusid portaali Teeviit.ee meeskond ja inspiratsioonikoolitaja Harald Lepisk neljas linnas huvilisi noorte võimaluste ideetuppa.

“Küsimus ei ole selles, kas sulle seda oma külas on räägitud, vaid hoopis selles, kas sa oled seda guugeldanud,” kinnitas Lepisk neljapäeval Pärnu ideetoas. Tänapäeval loeb, et info oleks internetist kättesaadav ja seda oleks seal palju. Seetõttu ei nähtud enam vajadust korraldada järjekordset messi.

Ideetoa avas motiveeriva ettekandega Pärnu haigla turundusjuht ja ettevõtte Positively Inspiring Lifestyle looja Errit Kuldkepp. “Kui sa teed, mida sa tahad, jää endale kindlaks,” julgustas Kuldkepp oma rada käima. Ta jutustas loo oma elust, kuidas ta noorena ei jaksanud enam olla nähtamatu ja mismoodi Ameerikas lapsehoidjana töötamine teda muutis. “See, mis on su sees, hakkab väljapoole peegelduma,” tõdes Kuldkepp, et nii nagu näeb inimene end ise, näevad teda teisedki. Kuid iga inimest tuleks kohelda võrdväärselt ametikohast või palganumbrist olenemata.

Üritusel osales mõni noor, kuid peamiselt olid kohale tulnud noorsootööd tegevad täiskasvanud. Arutleti, miks osa noori on eakaaslastest passiivsemad ja kuidas neid kaasata, ühtlasi küsiti, kuidas näidata noorele, et psühholoogilt või noorsootöötajalt nõu küsida on normaalne.

“Soomes on võimalik noorsootöötajatega suhelda virtuaalselt, internetivestluses, ja see töötab väga hästi,” tõi Pärnu noorte vabaajakeskuse juhataja Annely Reile näite.

Veel pandi kirja muresid, mis noori kimbutavad. Teemad varieerusid erialavalikust keskkonnakaitse ja suheteni välja. Kuid ikkagi ei leitud ühest vastust küsimusele: kuidas kaasata passiivseid noori ja hoida nad vandaalitsemast? Reile tõdes, et tavaliselt on noored, kes patuteele sattunud, katkise hingega. Kuid noortekeskuse ja Tugila noorsootöötajad otsivad viisi, kuidas oleks kõige parem sellistele noortele ligi saada ja nende usaldus võita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles