Muuseumis linastuvad maailmamuutvad filmid

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola suurteos “Marmormees” oli Nõukogude Liidus keelatud.
Poola suurteos “Marmormees” oli Nõukogude Liidus keelatud. Foto: UKM

Poola ja Läti Vabariigi 100. aastapäeva filmifestival “Marmormees ja Milda” kutsub sel nädalal vaatama filmiajalugu muutnud pärle. Kõik teosed linastuvad Pärnu uue kunsti muuseumis eestikeelsete subtiitritega.

Homme ja laupäeval mängib Läti filmilooja Herz Frangi lühidokk “Kümme ­minutit vanem”, mis võetud linti ühe täispika nukuteatris filmitud kaadriga. Peategelase, väikemehe näos peegelduvad kõik inimlikud üleelamised-tunded: uudishimu, hirm, häda, rõõm ja vaimustus. Samuti linastub täispikk autoportree “Tagasivaade”, mis viib vaataja südameoperatsiooni keskele, mille filmis autor, olles ise lõikuslaual. Frank oli üks maailma tuntumaid Läti filmitegijaid.

Ülehomme jõuab ekraanile Poola filmiklassiku Andr­zej Wajda suurteos “Marmormees”. Film jutustab loo stahhaanovlasest Birkutist, kellest totalitaarne režiim vormis üliinimese ja kelle seesama riigikord hävitas lõpuks vaimselt ja füüsiliselt. Aastal 1977 loodud mängufilmi näitamine oli Nõukogude Liidus keelatud. Sellest hoolimata kandis linateos tähtsat rolli “Solidarnosti” taassünnil ja Ida-Euroopa diktatuurist vabanemisel.

Homme ja ülehomme algavad seansid kell 18 ja laupäeval kell 16. Filmifestival kestab 13. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles