Galerii: Sindi Vanal kalmistul mälestati sangareid

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul kogunesid Sindi gümnaasiumi õpilasomavalitsuse ja juhtkonna esindajad, samuti lipu seltsi abistavad koolinoored, kaitseliitlased ja linnakodanikud Sindi Vanale kalmistule, et vabadussõja alguspäeval austada ühe kangelase – Viktor Araku haual kõiki oma riigi vabaduse eest võidelnuid.

Vabadussõja alguse 100. aastapäeva tähistades ütles Tori abivallavanem Jana Malõh, et iseseisvuse hinnaks olid paratamatud inimkaotused. Valla nimel asetas ta sangarite mälestuseks hauale pärja.

Kaitseliidu Pärnumaa maleva kaplan Eduard Kakko tänas inimesi, kes mälestuspäeva tähistamise nimel vaeva nägid, kalmistule kogunesid ja seda sündmust kui Eesti vabaduse alguse märki kalliks pidasid.

Kakko meenutas, et vabadussõja alguses oli võitlejaid vähe. “Otsiti mõtet, mille nimel võidelda: kas tasub jälle surra? Esimene maailmasõda nõudis liialt palju ohvreid ja leinas oli kogu maa. Enamlaste valla päästetud terror Eesti pinnal pani aga asjad kiiresti paika. Saabuv punaste võim oli hirmsam kui sõda,” rääkis ta. 

Kaplani sõnutsi pole võimalik ülehinnata Eestile vabaduse toonute osa. Hiljem on elu näidanud, et vabadust on raskem hoida kui seda kätte võidelda. 

Kaitseliidu vaimulik võrdles ajaloosündmusi tänapäevaga. „Teine vabadusaeg – vaba Eesti, Jumala armust. Rahvas juubeldas ja ootas lõpmatult kaunist Eestit. Pisarateni liigutavad rahvaüritused. Sinimustvalged, isamaalised laulud,” rääkis Kakko. „Kaks korda on Looja meile vabaduse kinkinud. Kas me tõesti arvame, et meile antakse veel kolmas võimalus? Mina seda ei usu. Kui me ise ei võitle rahvana oma õiguste ja vabaduse eest, siis keegi teine seda meie eest ei tee.”

Kaplani palvel langetati pea, mälestamaks neid, kes pühendasid oma elu ja ideaalid vaba Eesti heaks. Hauaplatsi jäid kaunistama lillekimbud ja põlev küünal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles