Jüri Siigur: Eestis on nüüd kuus kirimale suurmeistrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Siigur.
Jüri Siigur. Foto: Ants Liigus

Tänu edukale esinemisele Paul Kerese 95. sünniaastapäevale pühendatud kirimaleturniiril olete nüüd suurmeister. Kui palju Eesti mõttesportlasi enne teid selle tiitlini jõudnud?

Meestest on kirimaletaja kõrgeima kraadini jõudnud Tõnu Õim, Raul Kukk, Alvar Kangur ja Tõnu Tiits ning naiste suurmeistri tiitlit kannab Merike Rõtova.

Olen kirimalet mänginud 51 aastat ja partiide arvult asun rahvusvahelises reitingutabelis rohkem kui 1000 mänguga üheksandal kohal.

Tegelikult olen mänginud 140 turniiril kokku 1760 partiid, kuid meid hakati arvestama alates 1970. aastast.

Millise hinnangu annate lõppevale aastale?

Üpris hea aasta, 42. Eesti meistrivõistlustel sain oma karjääri 12. kuldmedali. Maailmameistrivõistlsute kvalifikatsiooniturniiril sain oma alagrupis teise koha ja pääsesin septembris alanud MM-turniiri järgmisse ringi.

Veteranide MMil jõudsin järgmise aasta juunis algavasse poolfinaali. Euroopa meistrivõistluste poolfinaalis sain Eesti meeskonnaga teise koha. Viimases faasis on võistkondlik MM, kus Eesti asub viiendal kohal.

Mitmel turniiril te tavaliselt korraga osalete?

Et võistlus kestab paar aastat, mängin samal ajal viiel-kuuel turniiril. Piltlikult öeldes olen 365 päeva aastas ja 24 tundi ööpäevas võistlussituatsioonis, sest ajus keerlevad pidevalt variandid põnevamatest seisudest. Vaim peab värske olema, sest vaid üks ebaõnnestunud käik võib kahe aasta töö ära nullida.

Viis aastat tagasi täitis pärnakas Raul Kukk suurmeistri normi. Kumb teist on kõvem kirmaletaja?

Kuigi viimasel Kerese turniiril õnnestus mul Rauli võita, pole kahtlust, et tema on juba aastaid Eesti parim. Tean, et see turniir algas tennisetreenerina igapäevast leiba teenivale Raulile ebasobival ajal.

Eesti parima kirimaletaja on loomulikult kahekordne maailmameister Tõnu Õim, kes pole viimasel kümnel aastal enam turniiridel mänginud. Muide, paljud autoriteedid peavad Õimu 20. sajandi parimaks kirimaletajaks maailmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles