Hingetuld jagab 100 jõuluvana

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana Ärni tervitab lapsi sel nädalavahetusel Sindist Tõstamaani.
Jõuluvana Ärni tervitab lapsi sel nädalavahetusel Sindist Tõstamaani. Foto: Marianne Loorents

Ülemaaline 18. jõuluvanade konverents toimub täna ja homme taas üle hulga aja oma sünnilinnas Pärnus. Linn on vahepeal nii suureks kasvanud, et taadid peavad igasse nurka jõudmiseks konverentsi seekord suisa kaks päeva. Taat Ärni meenutas, et Pärnus tehti kunagi jõuluturgu. Laste rõõmuks patseeris ta üksinda Rüütli tänaval ja mõtles: “Mis ma siin üksipäini kõnnin, võiks ju konverentsi teha.”

“Siinsamas kuuse all me kogunesime, kümmekond memme-taati. Olime seitse aastat jutti Pärnus ja siis läksime mööda Eestimaad reisima,” rääkis Ärni. Konverentsist kasvas välja Eestimaa jõuluvanade ühendus, mis liidab nüüd üle 100 punakuue. Kõik nad on siia oodatud.

Hakatuseks saavad taadid täna hommikupoolikul kokku Sindi noortekeskuse väljaku kuuse all jõuluvanade postkontori juures, et seejärel uhke paraadiga jõuda Pärnu vanalinnas päev läbi avatud jõulukülla ja võtta osa Lapsepõlvemaagia ­festivalist. Rüütli tänaval algab täpselt kell 13.18 pressikonverents, mis tekitab jõuluvanadeski alati elevust, sest seal võidakse neilt kõiksugu asju küsida.

Põhiliselt on arutelu käinud selle üle, kas jõuluvana kostüüm võiks olla roheline või kollanegi. Kui lund ei ole, siis mida teha, et valged jõulud tuleks? Ja kas ei võiks jõuluvanade ringiliikumise ajal liikluskorraldust muuta? “Ehk kui valgusfooris on punane tuli, kas siis jõulutaadid – kellele see värv on nii oluline ja lubav – võiksid punase tulega edasi minna. Laste arvamustes on jäänud peale, et punasega peavad ikkagi kõik seisma ja ootama,” rääkis Ärni.

Õhtul jõuavad taadid oma liikuva postkontoriga Tõstamaa mõisa õue, homme keskpäeval Lindile ja Audrusse ja õhtul taas Pärnu advendituld jagama. “Miks me seda konverentsi teeme? See käivitab meid ja paneb fantaasiamaailma tööle,” selgitas Ärni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles