Jahimehed ei tohi tänavu ilvest küttida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poegadega ilves Elistvere loomapargis.
Poegadega ilves Elistvere loomapargis. Foto: Margus Ansu

Eesti jahimehed ei tohi tänavu ilvest lasta, sest populatsiooni arvukus pole keskkonnaagentuuri andmetel tõusnud küttimist lubavale tasemele.

“Ilvest tänavu ei kütita, sest populatsiooni arvukus ei ole taastunud suurkiskjate kaitse- ja ohjamise tegevuskavas soovitavale tasemele, mis on vähemalt 100 poegadega emailvest,” ütles BNSile keskkonnaagentuuri eluslooduseosakonna peaspetsialist Peep Männil. Ta lisas, et eelmise aasta seire järgi oli Eestis 63 poegadega emailvest.

Jahikalendri järgi vältab ilvese küttimise aeg 1. detsembrist veebruari lõpuni, ometi ei saa Eesti jahimehed ilvest lasta juba kolmandat aastat jutti. “Järgmise aasta jahikvoot sõltub otseselt seire tulemustest,” märkis Männil.

Eesti jahimeeste seltsi (EJS) tegevjuhi asetäitja Andres Lillemäe ütles eile BNSile, et ilvese arvukus Eestis tõuseb, kuid paiguti eri tempoga. “Lõuna-Eestis, kus metskitse arvukus on kõrge, kohtab ilvestki sagedamini, Põhja-Eestis harvem. Jahimeestel on metsa paigutatud väga palju kaameraid ja tõendusmaterjal on olemas,” sõnas ta. Seirele viidates ütles Lillemäe, et Eestis peaks praegu elama 400 ilvest.

“Jahimeeste arvates võiks siiski kõrge arvukusega piirkondades jahti lubada. On silm peal sellel, mis jahimaal toimub. Nagu senine kogemus näitab, on jahimehed ka ilvese arvukuse suhtes eri meelt nagu hundi ja karu puhulgi,” lausus Lillemäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles