Taimetoitlaste sõnastik: kontrolli, kas sina oled fleksitarianist!

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Tervise arengu instituut (TAI) märgib oma 2006. aastal avaldatud raportis “Eesti toitumis- ja toidusoovitused”, et puu- ja köögiviljade tarbimine kasvab nii täiskasvanute kui kooliõpilaste seas. Peale selle on teinud märgatava hüppe taimse toidurasva kasutamine. Kui aastal 1990 eelistas võile taimset päritolu toodet 28 protsenti inimestest, siis 2004. aastal juba 89 protsenti. Ent samal ajal kasvas liha ehk vastanduva toidugrupi toodete tarbi­mine, mida TAI analüüs käsitleb negatiivsena.

Sestap võib tõdeda, et keskmine eestlane on teinud oma dieedis väikseid kohandusi. Mõni aga suuremaid, loobudes lihast või loomset päritolu toiduainetest täielikult. TAI 2014. aastal läbi viidud rahvastiku toitumise küsitluses vastas 0,8 protsenti vastanutest, et ei tarbi lihatooteid täielikult või osaliselt. Seega võis täistaimetoitlaste arv tollal jääda alla 0,5 protsendi. 

Miks taimetoitluse poole pöördutakse? Põhjus ei pruugi peituda tervislikkuses.

Tänapäeval kirjeldatakse taimetoitlasi mitmel eri viisil, lähtudes tarbitavatest toidugruppidest ja järgitavast elustiilist. Võiks arvata, et kõik inimesed, kes ei söö liha ega kala, on taimetoitlased. Kõige lihtsamas tähenduses on see tõesti nii, ent praegu liigitatakse vegetaarlaseidki: seda nii toidu kui üldise elustiili valiku järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles