Õpilased tutvustavad jõululaadal leiutisi

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilasfirmade jõululaadal esitlevad tooteid ja teenuseid 198 koolijütsi Pärnust, pealinnast, Rõugest, Setu- ja Võrumaalt.
Õpilasfirmade jõululaadal esitlevad tooteid ja teenuseid 198 koolijütsi Pärnust, pealinnast, Rõugest, Setu- ja Võrumaalt. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Homme koguneb Pärnu Keskuses ligikaudu 200 koolinoort umbes 65 ettevõttest, esitledes omapäraseid tehnoloogilisi leiutisi, kunsti, jõulukaunistusi, käsitööna valmistatud maiustusi, puitesemeid, rõivaid ja nüüdisaegset disaini. Noorte ettevõtmist on toetanud 22 juhendajat või õpetajat.

Iga-aastane õpilasfirmade laat “Pärnumaa jõulud” toimub 17. korda. Kodanikualgatuslikul ettevõtmisel osales aastal 2002 viis koolijütside firmat: õpilasi leidis leti tagant 21. Projekt kasvas välja soovist arendada noorte loovust ja praktilist mõtlemist, mis korraldajate sõnutsi jääb koolipingis tihti omandamata. Nii mõnestki õpilasfirma ideest on kasvanud tooted ja teenused, mis turgu rikastavad.

Nii mõnestki õpilasfirma ideest on kasvanud tooted ja teenused, mis meie turgu täna rikastavad.
Nii mõnestki õpilasfirma ideest on kasvanud tooted ja teenused, mis meie turgu täna rikastavad. Foto: Mailiis Ollino

“Aastatega on osalus kasvanud. Tänavu pidime paljudele soovijatele ära ütlema, sest me ei suuda rohkem mahutada,” tõdes eestvedaja Mari Suurväli, kelle ütlust mööda on õpilasfirmade laada korraldus ja osalus vabatahtlik ja endi huvidest lähtuv tegevus. Eesmärk on ühine nii õpilastel kui nende juhendajatel: õpetada tarbimisahelas olemist, laiendades arusaama ettevõtlust ja andes võimaluse asetada kaubalettidele tooted, mis annavad edasi just nende põlvkonna sõnumid.

Tänavu on aktiivselt esindatud linna ja maakonnagi koolinoored. Samuti laovad leiutised Pärnu laadalettidele õpilased pealinnast, Värskalt, Mikitamäelt, Valgast, Rõugelt ja Kohilast.

Algusaastatest saadik on üritusest osa võtnud aktiivsed noored Setu- ja Võrumaalt, tuues endaga kodukandile omased ideed ja lisades laadale vürtsi. “Meil on ehk juba õigem öelda, et tegemist on Pärnu-Setu laadaga,” naljatas Suurväli.

“Laadale mõeldes meenub alati rõõm. Kui mõni aasta kahtlen, kas teha seda edasi, siis lapsed on need, kes panevad alati tegutsema,” tunnistas eestvedaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles