Kihnlased toovad pühadeks mandrile rasvapirukad ja jõulumängud

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmisel laupäeval esinevad muuseumis Kihnu pillilapsed.
Järgmisel laupäeval esinevad muuseumis Kihnu pillilapsed. Foto: Kihnu Kultuuri Instituut

Tänasest järgmise laupäevani avaneb pärnakatel võimalus heita pilk Kihnu jõulutraditsioonidesse, maitstes saarerahva jõulutoite, tehes njaputüed käsitöömeister Ärmä Roosiga, kuulates kihnukeelsest aabitsast Sarabu Silvi jutte ja Kihnu pillilaste kontserti, ehtides saare kommete järgi jõulupuud ehk mändi.

Pärnu uue kunsti muuseum avab Kihnu Jõulubul uksed mandrirahvale, kel huvi oma silmaga kaeda, millega kaetakse saarerahva pühadelaud või mida riputatakse jõulupuu külge ja millised laulud-tantsusammud saadavad pühi.

„Kihnus ollakse kodus vaid jõululaupäeval. Ülejäänud päevadel sõidetakse mööda küla, käies teiste kodudes. Kõik on igal pool teretulnud. Uksest võib iga kell sisse astuda,“ rääkis Jõulubu eestvedaja ja sihtasutuse Kihnu Kultuuri Instituut tegevjuht Reet Könninge. Samuti on iga perenaise kohus pakkuda külalistele head-paremat, näiteks omavalmistatud sülti, pirukaid ja õlut.

Könninge märgib, et mandriinimesed ootavad iga-aastasel üritusel alati pingsalt kihnlaste räimerulle, mis samuti ei puudu saarerahva jõululaualt. „Kihnlane armastab ju räimekala,“ naljatas ta. Niisamuti jagub poolehoidjaid rasvapirukaile, mis taas moodi tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles