Pärnakast filmimees Enn Säde jutustab loo Kadri tänavast

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17OCT2018. Tallinn. Legendaarne helioperaator ENN SÄDE. FOTO RAUL MEE/MOLLUSK MEEDIA
17OCT2018. Tallinn. Legendaarne helioperaator ENN SÄDE. FOTO RAUL MEE/MOLLUSK MEEDIA Foto: RAUL MEE /

Pärnus sündinud helioperaator ja režissöör Enn Säde on kokku kogunud lood Ülejõe piirkonnas asuva tänapäevase Kadri, varem Katariina nimelisest tänavast ja seal elanud inimestest, esitledes seninägemata fotosid ja jutte raamatus “Kadri-Katariina”.

“Ma pakun lugejale lihtsa ja klassikalise ülesehituse: üks poiss, üks perekond, üks maja, üks tänav, üks linn. Ja üks aeg – sõda,” rääkis Säde. Autor küsib raamatus, kas aeg, millesse sünniti, ootas ta ilmaletulekut. “Loodetavasti pole tegu siiski puhta memuaarkirjandusega. Paljud asjad on lugeja ees esimest korda.”

Sündmused toimuvad enne sõda, teise maailmasõja ajal ja selle järel, kandudes samuti Pärnu lähiümbrusse.

Kirjutamisprotsessi jooksul vestles Säde sõprade, vallavalitsejate, kirikuõpetajate, klassiõdede, naabriplikade ja võhivõõrastegagi, samuti heitis pilgu internetti ja arhiivi. 

Kadri tänavale pühendatud teost ilustavad fotod, mis pärinevad Säde ja tema vanema venna albumitest ja Pärnu eri muuseumide kogudest, osa hoopiski vanast dokumentaalfilmist.

Pärnu muuseumi juhataja Aldur Vunk leiab, et raamat on tähtis eri põlvkondade mälestuste ja mõtete talletamiseks. “Teoses kajastatud sündmused ja isikud on seotud Pärnu ja Pärnumaaga. Seega on au avaldada Säde originaalpildid, mälestused ja mõttelennud, säilitamaks ja tutvustamaks meie maakonna kultuurilugu,” rääkis Vunk.

Raamat “Kadri-Katariina” toob lugejani loo ühest poisist, ühest perest, ühest majast, ühest linnast ja ühest ajast.
Raamat “Kadri-Katariina” toob lugejani loo ühest poisist, ühest perest, ühest majast, ühest linnast ja ühest ajast. Foto: Pärnu muuseum

Säde on dokumentaalide stsenarist ja režissöör. Tema käe all on valminud ligikaudu 22 dokki. Samuti on ta töötanud kolleegide filmide toimetajana ja avaldanud kirjatükke filmindusest. Koos Ago Ruusiga andis ta aastaid välja infolehte Pääsuke. Aastal 2016 avaldas pärnakas esimese raamatu “Säde filmist”.

Paljud autori linateosed on pälvinud mainekaid auhindu, sealhulgas on filmimees pärjatud kultuurkapitali missioonipreemia ja riigi kultuuripreemiaga.

Autor tutvustab ja esitleb kodukandi tänavale pühendatud raamatut Pärnu muuseumis 19. detsembril kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles