Pärnakate järeltulija võitis Ameerikas pronksi

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17aastane eestlane Chris Kreis ihkab musta vöö üheksandat astet.
17aastane eestlane Chris Kreis ihkab musta vöö üheksandat astet. Foto: Erakogu

Kaks ja pool aastat tagasi kirjutasime Eestist USAsse emigreerunud pärnakate võsu Chris Kreisi edust Ameerika tae kwon do võistlustel, nüüd jõudis 17aastane noormees koguni Pan-Ameerika lahtiste meistrivõistluste pronksini.

Chris, kes on üks vähestest Ameerikas neljanda astme musta vööga tae kwon do juunioridest, on kahe viimase aasta jooksul teeninud mitu kuldmedalit USA Florida osariigi meistrivõistlustel, võitnud Lõuna-Ameerika tippvõistluse Colombia karikaturniiri, saanud tänavu peale Pan-Ameerika pronksi sama karva medali USA lahtistel esivõistlustel ja tõusnud raketina edetabelites.

Treening on Chrisi elu

Chrisil, kelle üle tema Pärnus elav ja noormeest peagi vaatama sõitev vanaema Astrid väga uhke on, seisab 2012. aasta 1. jaanuaril ees üleminek täiskasvanute ehk 18-32aastaste võistlusklassi. Noormees teeb kõvasti tööd, tõustes iga päev enne päikest ja vanemaid jooksuotsale ning treenides kooli järel viis tundi Fort Myersis isale-emale kuuluvas USA Taekwondo Centeris.

“Harjutan pausideta,” ütles Chris Kreis ajalehele The News Press. “Alustasin kolmesena, olen treeninud sellest ajast peale vaid ühe kuu aega kestnud puhkusega. See on minu elu. Ma ei peatu, kuni olen jõudnud musta vöö üheksanda astmeni.”

Järgmisel aastal seisab Chrisil ees veel üks muudatus: ta kavatseb hakata ülikoolis juurat õppima. Koolis on ta üks tublimaid, olles kaaslastele peale spordi eeskujuks ka õppimises, seetõttu ei kahtle Chrisi haridustee edukas jätkus ei tema praegused õpetajad ega vanemad.

Kogu pere ettevõte

Pärnulased Inga ja Veiko Kreis emigreerusid USAsse 1993. aastal. Põhjusteks nii pereisa Veiko ebameeldivad mälestused Vene armeest, taasvabanenud Eesti oht olla Venemaa satelliit, Ameerika unelm ja Florida soe kliima kui ka pereisa Veiko lootus tegelda USAs kõvasti karatega. Seal paraku köitis teda hoopis karate Korea ekvivalent tae kwon do, mida Veiko kiiresti ja edukalt õppima asus.

Tae kwon do sai Fort Myersis Kreiside pere põhitegevuseks ja elatusallikaks. Isa Veikol on viienda, ema Ingal kolmanda ning Chrisist vanemal õel Krislinil neljanda astme must vöö. Seega sündis USAs ilmavalgust näinud Chris sõna tõsises mõttes tae kwon do maailma.

Kreiside USA Taekwondo Center on pereettevõte, kus nii ema-isa kui mõlemad lapsed iga päev kaasa löövad. Tavatreeningute kõrval pakutakse seal koolilastele nii-öelda pikapäevarühma, kuhu lapsed tundide järel treenima tuuakse ja kus neile vanemate tööpäeva lõpuni ka koolitükkide õppimiseks võimalus antakse. Õhtul tulevad vanemad lastele järele ja saavad siis ka ise trenni teha.

“Chris ja tema pere esinevad sageli show’del kive ja laudu purustades ning muidu oskusi näidates ning on Fort Myersi ümbruskonnas populaarsed,” rõõmustab vanaema Astrid Kreis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles