Filmifestivalil linastub teos mässulistest noortest ja perestroikast Baltimaades

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti dokumentaalfilm “Kas on kerge olla noor?”.
Läti dokumentaalfilm “Kas on kerge olla noor?”. Foto: UKM

Pärnu uue kunsti muuseum jätkab sel nädalal Poola ja Läti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud filmifestivaliga “Milda ja marmormees”, tuues kinoekraanile tõsielulise ja hingekriipiva mängufilmi ja doki Läti mässulisest noorterühmitusest.

Homme ja laupäeval linastub teos “Kõik müügiks”, mis peegeldab traagiliselt hukkunud näitleja Zbigniew Cybulski, Poola ühe tuntuma teise maailmasõja järgse näitleja tegelikku nägu. Cybulski mängis teatritöö kõrvalt üle 30 filmis. Tihti täitis ta koomilisi ja groteskseid rolle, suunates ande eri žanritesse. Linateost loetakse Poola filmiklassikaks.

Ülehomme avaneb võimalus kaeda Läti nimeka režissööri Juris Podnieksi filmi “Kas on kerge olla noor?”, mida Lääne kriitikud loevad siiani parimaks näiteks Mihhail Gorbatšovi perestroika kohta Baltimaades. Kaadrites ilmutab end mässumeelne noortegrupp, kelle miilits vahistab vabaõhukontserdil. Seitsmest noorest üks saadetakse kolmeks aastaks sunnitööle.

Film esitleb ühe põlvkonna raskusi ja läbielamisi nõukogude ajal, peegeldades suhteid täiskasvanute, vanemate, õpetajate ja ühiskonnaga, otsides samal ajal elu mõtet.

“Kõik müügiks” linastub homme kell 18 ja laupäeval kell 16. “Kas on kerge olla noor?” jõuab ekraanile ülehomme kell 18.

Samal ajal filmifestivaliga on avatud ehituskunstile pühendatud näitus, mis esitleb Läti ja Poola silmapaistvamaid arhitektuurinäidiseid. Kahe riigi juubelipidustused muuseumis kestavad 9. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles