Andres Mõis: Saugalastel on õigustatud ootus, et neid kuulatakse

, Tori vallavolikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast endise Sauga valla asumite elanike arvamuse küsimist liitumise või mitte liitumise osas Pärnu linnaga on selgus käes ja võiks uued piirid kindlaks määrata.
Pärast endise Sauga valla asumite elanike arvamuse küsimist liitumise või mitte liitumise osas Pärnu linnaga on selgus käes ja võiks uued piirid kindlaks määrata. Foto: Urmas Luik

Sauga külades tehtud rahvaküsitlus näitas ­selgelt, et Tammiste, Eametsa ja Nurme küla ja Sauga alevik soovisid kuuluda Pärnu linna koosseisu ning Kiisa, Vainu ja Kilksama küla jääda loodud Tori valda. See tulemus ei olnud üllatav, vaid loogiline nii majanduslikult, toimealaselt kui geograafiliselt.

Kui valimisliit Loogiline Pärnumaa loodi, saime selgeid sõnumeid nii peaministrilt kui õiguskantslerilt, et piire saab muuta igal ajal, st väljaspool haldusreformi seadustki. Sauga piirkonnas tehti haldusreform seadusi rikkudes ja elanike eelistust välja uurimata. Viimane Sauga vallavolikogu jättis vast loodud Tori vallavolikogule ülesande välja selgitada rahva tahe ja tegutseda vastavalt. Kui palusime valitsuselt, et see ei kinnitaks ebaseaduslikku valdade ühinemist, oli vastus, et valitsus ei saa eirata kohalike volikogude otsuseid, kuna need on ülemuslikud.

Tänu Loogilisele Pärnumaale on külade teema pidevalt üleval Tori volikogus ja nüüdseks on rahvaküsitlus toimunud. Praegusel Tori vallavalitsusel ega -volikogul ei ole mugav tegelda Sauga küladega. Vallavanem on korduvalt öelnud, et teema pole primaarne, on palju olulisemaid asju, millele oma jõud rakendada. Vald on vaja tööle saada ja see kõik võtab aega. Kuidas aga luua uut, isetoimivat valda, kui pole teada selle suurus? Mugav on peita ennast analüüside, läbirääkimiste, kaalutluste taha, selmet võtta vastutus otsustamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles