Aasta hakul muutub relvaseadus

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püstol.
Püstol. Foto: Raigo Pajula

Jaanuari algusest lisatakse relvaseadusse mitu relvaliiki ja tulirelvaosa, millele seni ei olnud reegleid kehtestatud.

Relvaseaduse muudatusega lisatakse seadusse hoiatus- ja signaalrelvad nagu raketi- ja stardipüstolid. Samuti sätestatakse tulirelvast ehitatud akustilised relvad, milles kasutatakse vaid paukpadruneid.

Siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna nõuniku Sven Põierpaasi sõnutsi on muudatus vajalik, kuna varem ei olnud stardipüstolite kasutus seaduses reguleeritud.

“Suurenenud on stardipüstolitega seotud juhtumite hulk nii Eestis kui ka mujal Euroopas. Näeme, et nii hoiatus- kui ka signaalrelva puhul peab relva soetamise, omamise ja valdamise vanusepiirang olema 18 aastat. Peale selle relvadele kehtestatavad tehnilised nõuded raskendavad märkimisväärselt nende ebaseaduslikku ümberehitamist,” selgitas Põierpaas.

Relvaseaduses sätestatakse akustilisteks ehk vaid paukpaduneid laskvateks relvadeks ehitatud tulirelvade nõuded ja kasutamiskord.

Akustilisi relvi kasutatakse ajalooliste sündmuste taasetendamisel, näiteks sõjaajaloo festivalid, võidupüha ja iseseisvuspäeva tähistamisel. Kuna akustiline relv näeb välja nagu päris tulirelv ja on töökorras, hakkavad sellele kehtima samasugused nõuded nagu tulirelvale.

“See tähendab seda, et akustilised relvad tuleb samuti politseis registreerida, relvaomanik peab sooritama teooriaeksami ja relv kantakse omaniku relvaloale,” sõnas Põierpaas.

Uuest aastast laieneb tulirelva oluliste osade loetelugi. Peale relvaraua, -luku ja trumli lisanduvad nimistusse relvaraam, relva lukukoda, püstolikelk ja sulgur.

See tähendab seda, et kui inimesel on kodus varasemast ajast relvaraam, mis ei ole registreeritud, peab uue aasta algusest selle politseis registreerima, vajaduse korral taotlema relvaloa. Samuti on üks võimalus relvaosa võõrandada või anda politseile üle hävitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles