Päästeameti katse: lumi jätab eksliku mulje tugevast jääst

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu ja Tõstamaa päästekomandod käisid 19. detsembril mõõtmas veekogude jää paksust, mis peaks olema vähemalt kümme sentimeetrit, et seal ohutult liikuda.

“Läbi jää vajudes peab inimene arvestama, et jääaluse vee temperatuur on neli kraadi. Nii külmas vees peab täiskasvanud inimene vastu kuni kümme minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veel varem,” selgitas Lääne päästekeskuse pressiesindaja Maris Moorits.

Rääma tänava sõudeklubi juures valitses ohtlikem olukord: jääkihi paksust mõõtev päästja vajus juba ligikaudu 20 meetri kaugusel kaldast läbi jää. Läbivajumise kohas oli mõõdetud jää paksus kõigest kolm sentimeetrit.

“Olukorra teeb hullemaks lumi, mis pealtnäha jätab mulje tugevast jääst, kuid mis just takistab tugeva jää teket,” hoiatas Moorits.

Reiu jõe suudmes oli 19. detsembril veekogu keskkohas mõõdetud jää paksus kümme sentimeetrit ja Papiniidu sillast 200 meetrit ülesvoolu seitse sentimeetrit.

Tõstamaa komando päästjad mõõtsid jää paksust Tõhela ja Ermistu järvel. Tõhela järve jää paksus on kümme sentimeetrit. Ermistul on jää paksuseks mõõdetud kaheksa sentimeetrit, kuid Ermistu puhkeküla kanalis on see vaid kaks sentimeetrit ning jää on vesine.

  • Kui jääl viibides ilmnevad ohumärgid – jää pragisemine või vajumine –, tuleb viivitamatult keharaskus laiali jagada ja lahkuda. Selleks heitke käpukile ja minge kiiresti tuldud teed pidi tagasi.
  • Kui aga jää pragisedes ette ei hoiata ja juhtute läbi vajuma, tuleb peatada sügavamale vette vajumine. Kukkumise ajal ajage käed laiali ja kallutage ennast tahapoole. Nii takistate enda üleni vee alla vajumist.
  • Mida rutem jääaugust välja saate, seda parem, sest külmas vees muutub inimene kiiresti teovõimetuks. Jääaugust välja saamisel on suur abi jäänaasklitest. Jääle vinnake ennast sinnapoole, kust tulite.
  • Jääle pääsenuna rullige ennast või roomake jääaugust eemale. Kaugemal võite püsti tõusta, et lahkuda tuldud teed pidi kindlale maale ja võimalikult soojadesse oludesse.
Allikas: Lääne päästekeskus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles