Metstel kasvavad sibulad nagu kaalikad

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Siinpool ju keegi sibulat ei kasvata,” ütleb Metste talu perenaine Vaike Pärn.
“Siinpool ju keegi sibulat ei kasvata,” ütleb Metste talu perenaine Vaike Pärn. Foto: Urmas Luik

Metste talu perenaine Vaike Pärn võtab köögis korvist sibulaid välja kahe käega, sest ühte need ei mahu. Kuldkollased mugulad on suured nagu kaalikad ja kaaluvad umbes 500 grammi. Uhkemad neist on teeninud suurel Paunvere väljanäitusel kuldraha ja olnud lausa poolteisekilosed.

“Tahtsin hoidiste valmistamist lihtsamaks teha ja sellepärast hakkasingi suuri sibulaid kasvatama, neid on ju palju lihtsam koorida kui väikesi,” räägib agronoomiharidusega perenaine, kes enda sõnutsi alustas katsetustega aastat kuus tagasi.

Veebruaris tipib Vaike kasvuhoones mulda 2000 seemet, põhiliselt on see Tšehhi päritolu “Globo”. Mais istutab ta sibulahakatised ühekaupa peenramaale ümber.

Rohib neid suvi läbi, sest sibulate ümber ei tohi olla umbrohulibletki ja kui ilm soosib, annab savimullamaa tänutäheks vastu korraliku saagi, mis tuleb mugulhaaval üles võtta ja kuivama panna.

Eriliste köögiviljade kasvatamine ja neist hoidiste valmistamine ongi Vaike harrastus. Maalehe hoidistekonkursil “Ise tehtud, hästi tehtud” üllatas hindajaid Metste talus valmistatud patissonisalat ehk noortest taldrikkõrvitsatest valmistatud salat.

“Katrin on siin ettevõtja tegelikult,” tunnustab Vaike tütart, kes on metsateaduse magister ja tegeleb vanemate talus moodsalt öeldes turunduse ning reklaamiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles