Pärnakate jõulud Koreas, Brasiilias ja Ameerikas: hapukapsajaht, viljalõikus ja paberist lumehelbed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilias Ubutubas sõidab detsembris ringi suvine jõuluvana.
Brasiilias Ubutubas sõidab detsembris ringi suvine jõuluvana. Foto: Kati Juurik

Norras vitsutatakse jõululaupäeval riisiputru ja küpsetusahi huugab vahetpidamata, et vaaritada seitset sorti kooki. Ameerikas ei ole mingit probleemi hankida kohalikust väikepoest hapukapsast ja ehtsat rukkileiba, mis võõrsil olles mõnusalt koduse tunde aitab luua. Brasiilias möödub jõululaupäeva purjekal õhtupäikest nautides, seinal paberist lõigatud lumehelbed. Hiinas muutuvad muidu tontlikud pilvelõhkujad naerusui hiigelkaunistusteks, kandes sõnumit, et maailma suurim ostupüha on täies hoos. Lääne-Austraalias lõigatakse jõululaupäeval vilja, õhtul suundutakse 120 kilomeetri kaugusele ööklubisse.

Pärnakad, kellest mõni elanud välismaal lausa 13 aastat, on puutunud kokku eriliste ja tihti üllatavate pühadekommetega. Mitu neist püüab eestlastele iseloomulikest traditsioonidest mingil määral kinni pidada ja kohalikelegi tutvustada.Uurisime, millised on eri maade jõulukombed, millest saavad osa kaugel elavad pärnakadki, ning kuidas ja kui palju järgitakse võõrsil kodumaa tavasid.

Jõulud bikiinides

Brasiilias on praegu suvi ja temperatuur võib tõusta 40 kraadini. “Esimesed jõulud siin veetsin rannas bikiinides ujudes, et veidigi värskendust saada,” meenutas 35aastane pärnakas Kati Juurik, kes viimased kuus ja pool aastat elanud Brasiilias.

Seal on detsember puhkuseperiood, mil toimub traditsiooniline karneval. Teisisõnu tähendab see kolme tegusat kuud tulvil rannapidusid, grillimist ja muusikat.

Vastupidi Eesti rahulikele jõuludele tuleb seal leppida kolmekuuse peomeeleolu ja palavusega. “Mida rohkem ja kärarikkam, seda uhkem,” iseloomustas Juurik õhkkonda. Samuti selgitas ta, et pühadeaegsest ostuhullusest ei pääse sealgi. “Müüakse jõulukaunistusi ja muud nänni ja on suured allahindlused.”

Samal ajal on brasiillased sügavalt usklikud. Sestap on tähtsad kirikus käimine ja heategevus. Näiteks pakuvad paljud restoranid sellal tasuta toidupoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles