Enn Kuslap: Tori valla keeruline piirimuudatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need saugalased, kes pooldasid ühinemist Pärnuga, sooviksid, et protsess kiiresti lõpule viidaks, kuid Tori vallal on aega järgmiste kohalike valimisteni.
Need saugalased, kes pooldasid ühinemist Pärnuga, sooviksid, et protsess kiiresti lõpule viidaks, kuid Tori vallal on aega järgmiste kohalike valimisteni. Foto: Urmas Luik

Vastuseks Andres Mõisa artiklile 19. detsembri Pärnu Postimehes (“Saugalastel on õigustatud ootus, et neid kuulatakse”) pean Tori vallavolikogu esimehena võtma sõna Tori valla halduspiiri võimaliku muudatuse suhtes. Halduspiiri muutmiseks tuleb läbida seadusest tulenevad menetlusetapid, kuid Eesti valitsuselt piirimuudatuse taotlemisel peab samuti arvestama isikute põhiõigustega, sest piirimuudatuse jõustumisel kaotab üle 30 voliniku (koos asendusliikmetega) oma koha volikogus ja pea 3000 inimest jääb ilma esindatusest kohalikus volikogus. Pealegi pole kõik elanikud piirimuudatust soovinud.

Reeglipäraselt toimimise kõrval tuleb enne leppida kokku muutuse ulatus. Kas külad lähevad üle kogu koosseisus või tehakse muudatusi lähtuvalt tekkinud olukorrast? Näiteks on vallavalitsus saanud Nurme küla piirialadelt signaale, et põlistalud ei taha Pärnu linna minna. Nemadki peab ära kuulama ja lahenduse leidma. Küsimus on samuti Nurme rabas. Enne tegutsemist tuleb hinnata kõiki detaile ja vajalikud protseduurid läbi teha.

Piirimuudatuseks on tarvis kokkuleppe ettevalmistust, avalikustamist, Tori ja Pärnu volikogu heakskiitu, taotluse esitamist valitsusele ja selle lõplikku kinnitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles