Galerii: Alevi kalmistul mälestati vabadussõjas võidelnuid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnus Alevi kalmistul peeti vabadussõjas langenute ausamba juures mälestustseremoonia, millega meenutatati 1920. aasta 3. jaanuaril Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel kehtima hakanud vaherahu, mis tähistas Eesti võitu vabadussõjas.

Mälestusüritusel osalesid toetuse väejuhatuse staap, Kaitseliidu Pärnumaa maleva, Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna ja Eesti lipu seltsi ja Eesti muinsuskaitseseltsi esindajad. Ausamba jalamile asetasid pärja Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja abilinnapea Siim Suursild.

31. detsembril 1919 jõuti Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahelistel läbirääkimistel vaherahu sõlmimiseni, mis nägi ette sõjategevuse lõpetamist Eesti ja Nõukogude Vene rindel 3. jaanuaril 1920 kell 10.30. 

Eesti kaotas sõjas 6275 inimest, neist 3588 otseses lahingutegevuses.

Kuu aega hiljem, 2. veebruaril kirjutati Tartus alla rahulepingule ja sellega lõppes vabadussõda Eesti võiduga.

1920. aastatel sai alguse traditsioon pidada iga aasta 3. jaanuaril relvarahu kehtima hakkamise ajal vaikuseminutit, austamaks vabadussõjas võidelnud eestlasi ja välismaalasi.

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva, 3. jaanuari on riigikogu kuulutanud lipupäevaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles