President sai Pärnust kaasa üle 100 eestlase lood

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Lääne ja Enn Hallik andsid Eesti Vabariigi sünnilinnas president Kersti Kaljulaidile üle meritsi Eestist läinud eestlaste elulugude sarja.
Tiit Lääne ja Enn Hallik andsid Eesti Vabariigi sünnilinnas president Kersti Kaljulaidile üle meritsi Eestist läinud eestlaste elulugude sarja. Foto: Lilli Tölp

Alanud aasta esimesel päeval laotas pärnakas Enn Hallik paksu raamatukuhja enda ette lauale. Avas esimese raamatu ja luges kokku: 18st selles intervjueeritud inimesest 12 on nüüdseks surnud. Vanim neist – Leonhard Praks – alles hiljuti Austraalias Canberras 106aastaselt. Eestisse tagasi ta pärast 1944. aastat ei jõudnudki. Algul kartis KGBd, kinnivõtmist ja Siberisse saatmist, hiljem oli nii pikaks sõiduks väeti.

2018. aasta viimasel päeval kinkis Hallik koos sõbra Tiit Läänega sarja “Meritsi maailma läinud eestlaste lood” kõik kuus osa Eesti Vabariigi presidendile Kersti Kaljulaidile. See oli ­kahe mehe kummardus eestlaste murdumatule hingejõule, kingitus oma 100aastasele riigile.

Nii umbes kaheksa aastat tagasi lubasid need kaks meest planeedile tiiru peale teha ja põnevama saatusega ulgueestlased üles otsida. Ameerikast Austraaliani. Torontost Göteborgini. Ligemale 150 isiku traagilised lood ära kuulanud, panid nad neist erilisemad kirja – nagu näha, paljudel juhtudel viimasel hetkel, kui see veel võimalik oli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles