Kunstnikud tutvustavad oma ehete ja maalide loomisprotsessi

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teos "Homage" Angela Soopi, Maiu Moosese ja Margot Kase näituselt „Kummardus”.
Teos "Homage" Angela Soopi, Maiu Moosese ja Margot Kase näituselt „Kummardus”. Foto: Erakogu

Näituse “Kummardus” lõpetamise puhul korraldavad kunstnikud Margot Kask, Maiu Mooses ja Angela Soop Pärnu linnagaleriis raekojas 12. jaanuaril kell 13 vabas vormis kunstniketuuri ja vestluse, kus tuleb juttu näitusetöödest, tööprotsessist ja tehnikatest.

Kummarduse teema hõlmab kunstis ühelt poolt alalhoidlikult tänulikku tsiteerimist ja teisalt loodu täiendamist ja töötlust.

Maalid ja ehted on suuremalt jaolt varasemast ajast, joonistused on valminud “Kummarduse” tarvis.

Joonistus on vahetu meedium, mis näitab tihtipeale veel lõppfaasis kogu kujutise tekkeprotsessi. Töötati tiheduse, hõreduse, korduvate katsete ja variatsioonidega.

Ehted ja maalid põhinevad sisekaemusel ja on lahendatud lihtsas võtmes. Ehete vormis mängib kaasa materjali, puidu omapära.

Maalid on lõuendil autoritehnikas tööd, mis valminud kolmeks isikunäituseks kahe–kolmeaastase vahega, kuid koondavad igaüks isiklikul moel läbi aastate kestnud otsingud. Sama näitust sai vaadata augustis Tallinnas Vilde muuseumis. Pärnu linnagalerii väljapanek selle laiendatud versioon.

Maiu Moosese loodud puidust rinnaehe.
Maiu Moosese loodud puidust rinnaehe. Foto: Maiu Mooses

Näitusele on pandud joonistused, kohaspetsiifilised ruumiinstallatsioonid, maalid ja ehted.

Kunstnikest:

  • Angela Soop (Kaili-Angela Konno, sünd 1970) on õppinud Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi kunstiosakonnas (Academia Non Grata) ja Eesti kunstiakadeemias (EKA) maalikunsti ja kunsti õpetamist. Tegutseb vaheldumisi mitmes valdkonnas ja eri väljendusvahenditega nagu joonistus, maal, installatsioon ja telestuudiote kujundus. Viimane isikunäitus “Norra mets. Sinivaal” oli tal äsja Vaal-galeriis. Selle telje moodustas valikute tegemine ja loobumine. Eelmine isikunäitus “Diem perdidi” toimus eelmisel aastal Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis, kus kogu ruumi hõlmav teos käsitles hirmu ja kaitstuse kokkupuudet ja piiri. Samuti õpetab Kose kunstikoolis.
  • Maiu Mooses (sünd 1974) on õppinud Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi kunstiosakonnas (Academia Non Gratas), Konrad Mäe stuudios ja EKAs ehtekunsti ja maalikunsti. Näitustel esineb maalide, joonistuste ja ehetega. Viimane isikunäitus “Ligi” oli tal oktoobris 2017 A-galerii seifis. See tegeles eneseleidmise, omaksvõtmise ja läheduse teemadega, väljendusvahendiks ehted. Eelmine isiknäitus “Kõnetund” toimus 2015. aastal Vilde muuseumi kastellaanimaja galeriis. Too koosnes motiivide poolest sisuküllastest ja motiivihõredatest maalidest. Teemaks kohalolu ja (üksteise) kuulamine. Õpetab Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias.
  • Margot Kask (sünd 1974) on õppinud EKAs graafikat, fotograafiat ja kunsti õpetamist ning tegutseb kuraatori ja kunstnikuna. Näitustel on esinenud fotode, joonistuste, videote ja installatsioonidega.Viimased kuraatoritööd olid visandiplokkide ja kunstnikuraamatute näitus “Proovid” 2017 Draakoni galeriis ja “Piir, lävi, rada” 2012. aastal joonistustriennaali raames Viinistu kunstimuuseumi tünnigaleriis ja kabelis. Eelmistest ülesastumistest võiks esile tõsta isikunäitust “Emapuu” Moksi kunstikeskuses aastal 2013. See koosnes tušijoonistustest ja käsitles keha, paadi ja maja sarnasusi. Õpetab Tallinna ülikoolis ja Vanalinna hariduskolleegiumis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles