Kristo Ment – Harvardi doktorant, kes on leidnud seitse planeeti

Karoliine Aus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõpu­aktus kestis Yale’i üli­koolis terve nädala. See on sündmus, mida pärnakas kunagi ei unusta.
Lõpu­aktus kestis Yale’i üli­koolis terve nädala. See on sündmus, mida pärnakas kunagi ei unusta. Foto: Erakogu

Pärnakas Kristo Ment on 24aastane, aga juba teinud tähelennu astronoomias. Füüsikahuvi kasvas tal Koidula gümnaasiumis, kus ta kõik 12 klassi õppis. Praegu omandab ta Ameerika Ühendriikides Harvardi ülikoolis doktorikraadi, otsides veel avastamata planeete ja maavälist elu.

Kas olete lapsepõlvest tundnud huvi füüsika vastu?

Olen alati olnud teadmisjanune. Juba väiksena meeldis mulle lugeda entsüklopeediaid: uurida elu. Koolis saatsid õpetajad mind olümpiaadidele-võistlustele, kus mul läks päris hästi.

Huvi füüsika vastu kasvas kindlasti gümnaasiumis, kus õppisin Elmu Mägi matemaatika-füüsikaklassis. Sügavamat huvi astronoomia vastu hakkasin tundma kuus aastat tagasi Lõuna-Koreas rahvusvahelisel astronoomiaolümpiaadil.

Miks läksite edasi õppima kaugele Ameerikasse?

Seal oli mitu põhjust: tahtsin proovida välismaal elamist ja samal ajal oli võimalus saada väga heasse ülikooli. Pere soovitas muidugi veidi lähemale õppima asuda, aga USAsse minek oli teatud mõttes uus algus. Samuti ei ole seal eriti palju eestlasi ees. Lõpuks tegingi katsed ainult Ameerika ülikoolidesse. Yale’i ülikool tundus nendest, kuhu mul õnnestus saada, parim valik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles