Video ja galerii: Templis toimus nüüdismuusika päevade raames kellamängu-performance

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia löökpillimängija Simone Beneventi esitas Pärnu kultuuriklubis Tempel Tom Johnsoni teose “Üheksa kella”.

1979. aastal loodud teos “Üheksa kella” vaatleb üheksat kellamängu viisi. Kellad on asetatud 3x3 ruutu ja asuvad üksteisest ligikaudu kahe meetri kaugusel.

Muusika luuakse kindlat rada pidi installatsiooni läbides ja samal ajal kelli lüües.

Teos sunnib muusikut palju kõndima üpriski kiires tempos ja muusiku sammude kaja on osa muusikast. Süstemaatiliselt kõiki radu kellade vahel avastades ja teele jäävaid kelli lüües on kõik meloodiad võimalikud. Esitus on füüsiline katsumus esinejale ja mõjuv visuaalne kogemus publikule. Nagu paljudes Tom Johnsoni töödes saavad teoses teooria ja praktika üheks ning üle kõige on teose struktuur näha ja tunda samal ajal.

Beneventi (sündinud 1982) on löökpillimängija, kes on esinenud soolokontsertidega kogu Euroopas ja mänginud paljudes nimekates ansamblites nagu Klangforum Wien. Samuti on ta töötanud paljude nimekate nüüdisaegsete heliloojatega nagu Giorgio Battistelli, Pierluigi Billone, Hugues Dufourt, Ivan Fedele, Beat Furrer, Helmut Lachenmann, Peter Maxwell Davies, Riccardo Nova ja Salvatore Sciarrin.

Beneventi on mänginud koos nimekate Itaalia sümfooniaorkestritega nagu Filarmonica della Scala, Fenice di Venezia, Maggio Musicale Fiorentino, Opera di Rom. 2011 aastal sai ta Venezia Biennalil Hõbe Lõvi autasu. Oma ansambliga ZAUM_percussion on ta artist in residence Milano muusikafestivalil aastatel 2018–2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles