Pommigrupi ülem: Väike hirm on õigustatud

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Eesti pommigrupi ülem Aivar Post leiab, et reegleid järgides ei ole denineerija amet sugugi nii ohtlik, kui tavaliselt arvatakse.
Lääne-Eesti pommigrupi ülem Aivar Post leiab, et reegleid järgides ei ole denineerija amet sugugi nii ohtlik, kui tavaliselt arvatakse. Foto: Urmas Luik

Pärnu Postimees käis äsja Lääne-Eesti demineerijatega kaasas testimas uudset lõhkamispaika Sõrve säärel. Kasutasime võimalust ja küsisime samas siinse pommigrupi ülema Aivar Posti käest, milline on pommigrupi liikme töö ja kuidas huviline demineerijaks üldse saada võiks.

Päästeametile alluva demineerimiskeskusse kuulub neli pommigruppi: Lääne-, Ida-, Põhja- ja Lõuna-Eesti üksus, peal nende CBRN-grupp, mis ­kõrvaldab näiteks keemiaohte.

Töid, millega nende üksuste mehed-naised tegema peavad, on palju. Näiteks võib päev viia demineerija VIP-kontrollile ehk vaatama üle ala ­enne tähtsate isikute kohaleilmumist või kooli teavitustööle. Tugevalt üle poole töö on seotud vana lahingumoonaga.

Pommirühma soovijaile on viimastel aastatel korraldatud avalik konkurss. Konkursi järel saab minna vestlusele, misjärel kontrollitakse kandideerija tausta, mis peab olema laitmatu: kriminaalkorras karistusi ega mingeid pättusi ei tohi olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles