Viive Tüür: Tervislik linn hõlmab vaimset tervistki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegusad ja endaga hakkama saavad pensionärid ei ole nõus, et neilt Metsa tänava päevakeskuses üks saal ära võetakse.
Tegusad ja endaga hakkama saavad pensionärid ei ole nõus, et neilt Metsa tänava päevakeskuses üks saal ära võetakse. Foto: Mailiis Ollino

Viimased paar kuud on Pärnu Postimees aeg-ajalt valgus­tanud Pärnu Metsa tänava avahoolduskeskuse, rahvasuus pensionäride maja ümber lahvatanud ägedaid vaidlusi. Ühel pool linnavalitsus vaikselt sepistatud kavaga ehitada osa hoonest ümber meditsiinimaigulise teenuse (dementsete päevahoid) osutamiseks, teisalt maja senised kasutajad. Aruka dialoogi asemel kipuvad möllama emotsioonid ja süüdistused, vahel teemast sootuks mööda, sajavad mõlemalt poolt. Veenvate põhjenduste asemel eelistab tugevam pool kõikumatu rahuga kinnitada: ärge virisege, teile endale on seda teenust peagi vaja. Sestap tahaksin kedagi ründamata öelda sõna sekka, pidades silmas kaugemat tulevikku.

Kui avasin internetis lehekülje www.dementsus.ee, hakkas üsna kohe silma selgelt sõnastatud julgustav teave: dementsus on ennetatav, pärilikkus määrab vaid väikese osa juhtudest. Samas on ära toodud seitse peamist riskifaktorit ja põhisoovituse – järgida üldtervislikku eluviisi – seitse komponenti. Küll oleks tore, kui linnavalitsejad võtaksid mõne minuti, tutvuksid arstide seisukohtadega ja mõtleksid loetu üle järele.

Kas ikka on tark keskenduda üksnes tagajärgede leevendamisele? Äkki võiks rohkem mõelda probleemide ­ennetamisele, nagu seda juba edukalt tehakse näiteks hariduses või avaliku korra kaitses? Mina küll ei soovi käed rüpes ootama jääda, millal koidab see päev, kui mõistus pea maha jätab ja keegi mu tegemisi valvama ja linnalt selleks tingimusi nõutama peab, vaid tahan ise hea seista oma tervise, vaimse ja füüsilise vormi eest. Õnneks on minuga samamoodi mõtlevaid eakaaslasi palju, nii et pahatahtlikud ennustused ei pea tingimata täituma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles