Õpilasfirmade nutikad tooted tekitavad laadal elevust

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilasfirmad tulevad taas Pärnusse laadale põnevaid tooteid pakkuma. Foto on illustreeriv.
Õpilasfirmad tulevad taas Pärnusse laadale põnevaid tooteid pakkuma. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnus tavaks saanud õpilasfirmade jõululaat “Pärnumaa jõulud 2011” lisab sombusesse detsembrisse elevust, Port Artur 2 kaubanduskeskuses näeb laupäeval nutikaid tooteid noortelt meistritelt pealinnast Setumaani.

Kümnendat korda toimuvale õpilasfirmade laadale on ennast kirja andnud 34 õpilasfirmat 130 noorega. Kodumaakonna ja -linna kõrval on esindatud Tallinna, Harjumaa, Paide, Kohila, Haapsalu, Viljandi, Võru koolid.

Pärnu maakonnast on iga-aastane osaleja Sindi gümnaasium oma väikefirmadega, mida juhendavad õpetajad Eneli Arusaar ja Sigrid Jamnes, ning mullune uustulnuk Pärnjõe põhikool õpetaja Eve Sikka juhendamisel. Pärnust näitavad oma loomeindu toodete kujundamisel ühisgümnaasiumi, Raeküla kooli ja kunstikooli noored autorid.

Õpilasfirmade laat toimub Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsiooni algatusel. Ainesektsiooni esimehe, õpilasfirmade laada “Pärnumaa jõulud” projektijuhi Mari Suurvälja sõnutsi on tänavusele üritusele iseloomulik õpilaste loodussõbralik suhtumine ettevõtlusesse, sest toodete valmistamisel on üsna palju kasutatud korduvkasutusega materjale.

“Iga laat on oma nägu, igal aastal on uued tegijad ja kordust pole,” mainis Suurväli. “Tänavused uustulnukad on Haapsalu Wiedemanni ja Tallinna Saksa gümnaasiumi ning Vastseliina internaatkooli õpilased, aga enim firmasid on Mikitamäelt.”

Suurvälja arvates mõjutab huvi omaloominguliste toodete ja nende esitlemise vastu see, et paljudes põhikoolides on majandus- ja ettevõtlusõpe au sees, tänu sellele ongi rohkesti minifirmasid.

“Arvestades pikka traditsiooni “Pärnumaa jõulude” korraldamisel, on selge, et see on õige ettevõtmine ja huvilisi jätkub, vaatamata koolide kohati kehvale majanduslikule olukorrale,” nentis Suurväli. “Tegelikult on ju üks võimalus rohkem, kui oled ettevõtlik ja maast madalast on kogemuse kaudu aimu, kuidas alustada. Riiklikus õppekavaski on läbiva teemana koht ettevõtlikkusel ja gümnaasiumiosas ettevõtlus- ja majandusõppel, kuigi valikainena.”

Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsioonile on mitme maakonna ja linna õpilasi siduva ürituse korraldamisel abiks Tartu ülikooli Pärnu kolledž, linna- ja maavalitsus, omavalitsuste liit, ettevõtjad.

Õpilasfirmade laadale eelneb reedel seminar ja osavõtjate tutvumisõhtu, müügilaudu hakkavad noored ettevõtjad kujundama laupäeva hommikul. Kuuetunnisele kauplemisele järgneb tunnustamine, sest pakutavat ja selle esitlust hindab žürii.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles