Iris Ruut: Eakate päevahoid – kellele, miks ja kuidas?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjatundjad leidsid, et Metsa 10 väiksem saal sobib ruumiks, kus mäluhäiretega eakatele päevahoiuteenust pakkuda.
Asjatundjad leidsid, et Metsa 10 väiksem saal sobib ruumiks, kus mäluhäiretega eakatele päevahoiuteenust pakkuda. Foto: Urmas Luik

Sotsiaalteenuste vajaduspõhine arendamine on kohaliku omavalitsuse ülesanne ja kantud mõttest, et abivajaja saaks oma toimetulekuks vajalikud sotsiaalteenused kätte kodu lähedal. Pärnu sotsiaalkeskus on eri toetavaid sotsiaalteenuseid osutav linna hallatav asutus, mis praegu tegutseb kolmes majas: erihoolekandeteenused on Riia mnt 70, eakatele mõeldud teenused Metsa 10 ja liikumis- ja muu puudega inimeste töökeskus Suur-Posti 18.

Metsa tänava vabaajakeskuses on linn andnud kahele suuremale eakaid ühendavale organisatsioonile, MTÜ Pärnu Pensionäride Liidule ja MTÜ Elulustile tasuta kasutada kontoriruumid. Peale selle saavad keskuses tegutseda nii nende ühingute huviringid kui muud eakate huvigrupid.

Abivajadust ennetada ei ole alati võimalik ja omavalitsus peab tagama abi neile, kes juba tuge vajavad. Sotsiaalosakonna töös on viimastel aastatel üha teravamalt esile tulnud mäluhäiretega isikute päevahoiu loomise, samuti koduteenuse arendamise vajadus, et teenus tagaks tunnipõhise järelevalve. Euroopa Liidu sotsiaalfondi kaudu avati esimene voor selliste toetavate teenuste arendamiseks aastal 2017. Linnavalitsuse toonane plaan luua teenus koostöös Pärnu haiglaga ei realiseerunud, kuna toetuse saamise tingimusi ei olnud võimalik täita. Nimelt ei leidunud toimepiirkonnas teist kohalikku omavalitsust (KOV), mil oleks kogemus arendatavate teenustega. Päevahoidu ei osutanud ükski toimepiirkonna KOV ja nii jäi taotlus esitamata. Et samas olukorras olid paljud KOVid ja rahulolematus suur, vaatas ministeerium nõuded üle ja teises voorus kvalifitseerus Pärnu linn toetuse taotlejaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles