Stockholmi pärnakate ­auhind on Jaansoni riiulil

Joel Kukk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Koidula gümnaasiumi abiturient, 18aastane Greta Jaanson on seda meelt, et kooli lõpetamise järel on üks võimalusi minna USAsse ülikooliharidust omandama ja sõudmises kõrgemale tasemele pürgima.
Pärnu Koidula gümnaasiumi abiturient, 18aastane Greta Jaanson on seda meelt, et kooli lõpetamise järel on üks võimalusi minna USAsse ülikooliharidust omandama ja sõudmises kõrgemale tasemele pürgima. Foto: Pärnu spordiliit

Aastal 1990 panid Stockholmi endiste pärnulaste seltsi ­eakad liikmed raha kokku, ostsid Hötorgeti lähedalt Lõpu kullassepaärist toreda tinakannu ja ütlesid: “Kaunistagu see kunagise kodukandi Pärnumaa praeguste parimate noorsportlaste auhinnakappi.”

Esimene, kelle nimi 1991. aastal auhinnale graveeriti, oli hilisem kahekordne suusatamise maailmameister ja olümpiavõitja, nüüd juba veteraniseisusse jõudnud Andrus Veerpalu. Teine rändauhinna laureaat oli malesuurmeister Kaido Külaots, edasi tuli terve rida lootustandvaid sõudjaid, tõstjaid, kergejõustiklasi, võrkpallureid. Iga aasta jaanuaris ja nii juba peaaegu 30 korda on see auhind ajutise omaniku leidnud ja nüüd võttis Stockholmi pärnulaste tunnustuse vastu noor sõudja Greta Jaanson.

Greta sai mullu hakkama sportliku teoga, mis läheb annaalidesse: ta ­võitis Argentinas Eestile läbi aegade esimese noorte olümpiamängude medali, tulles sõudmises pronksile. Sõudjate pere võsu, maailmameistri ja kahekordse olümpiahõbeda Jüri Jaansoni ning Hea Tahte mängude medalisti, praeguse sõudetreeneri Tatjana Jaansoni tütar tõestas, et käbi ei kuku kännust kaugele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles