Ujulatest Pärnu linnas

, Koidula gümnaasiumi direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Kaldo.
Indrek Kaldo. Foto: PP

Kõigile on teada fakt, et ujulate ülalpidamiskulud on kallid. Pärnu Koidula kooli ujula on võimaluse korral vastu tulnud maakonna koolidele kohustusliku ujumise algõpetuse tundide andmisel, samuti võimaldanud Raba ujumisklubi lastel tasuta treenida kooli ujulas. Koidula koolis on peale linnakoolide ujumise algõpetust saanud Sauga kooli lapsed ja ujula on pakutud kasutada Paikuse ja Sindi koolile.

Ma ei nõustu, et Koidula gümnaasiumi ujula vesi ei vasta nõuetele. Meie kooli basseinide vee kvaliteeti kontrollitakse iga päev kaks korda. Samuti tehakse kooli kulul kord kuus atesteeritud laboris ja atesteeritud töötajate poolt vee mikrobioloogiline ja füüsikalis-keemiliste näitajate analüüs. Koidula ujulas teeb seda Eesti keskkonnauuringute kesklabori Pärnu filiaal ja tulemused edastatakse terviseameti Lääne talitusse.

Terviseamet omakorda teeb pisteliselt vähemalt kaks korda aastas oma sõltumatus laboris veeanalüüse ning inspekteerib ujulat. Viimati inspekteeris terviseamet Koidula kooli ujulat oktoobrikuus ja kõik analüüsid olid korras. Terviseameti 11. oktoobril tehtud basseinivee mikrobioloogiline analüüs kolooniate arvu, pseudomonas aeruginosa, staphylococcus aureus’e, coli-laadsete bakterite ja enterokokkide kohta näitas, et neid ei olnud ainult alla piirnormi, vaid neid ei leitud üldse. Kool vahetas augustis välja kogu basseinivee ja täitis mõlemad basseinid täielikult uue veega. Peale selle toimub ujulas iganädalane filtrite pesu ja sellega seoses vahetatakse iga nädal välja kolmandik väikese basseini veest ja 20 kuupmeetrit (s.o 1/20) suure basseini veest.

Täieliku basseinivee vahetuse teeme suvekuudel, kui laseme basseinidest vee välja, puhastame need ja õppeaasta alguseks täidame jälle uue veega.

Seda kõike ikka sellepärast, et Koidula kooli ujujad saaksid ujuda võimalikult puhtas vees. Basseinivee puhtuse tagamiseks oleme koristamist muutnud efektiivsemaks: ei koristata ainult kord päevas sanitaartunni ajal, vaid pidevalt. Iga kord, kui grupp pärast pesemist basseini läheb, koristatakse kohe duširuumid.

Samuti oleme arvestanud terviseameti soovitusi ja vähendatud basseinivee puhtuse tagamiseks korraga ujujate arvu. See tähendab seda, et väikeses basseinis ei ületa samal ajal ujujate arv 11 ja suures basseinis 44 inimest. Kui veebruaris oli probleemiks basseinide ületäitumus ehk korraga ujujate arv oli lubatust suurem, siis praegu on koormus jaotatud ühtlasemalt ujujate ja kuude kaupa.

Praegu ei tööta Koidula kooli ujula täisvõimsusel, väike bassein seisab poole ajast kasutamata ja suures basseinis on keskmine korraga ujujate arv 16 inimest tunnis lubatud 44 asemel. Harrastusujujatele on kooli ujula avatud tööpäevaõhtutel ja nädalavahetustel.

Kahjuks peab tõdema, et linnainimesed kasutavad neid aegu suhteliselt kesiselt, näiteks pühapäeviti on ujujaid olnud alla kümne päevas.

Ilmselt eelistavad kliendid veemõnude kõrval saada lisateenuseid, mida pakuvad spaad, kus on rohkelt saunu, jõusaal ja kohvikud. On üsna loomulik, et heaoluühiskonna kasvades muutuvad inimeste tarbimisharjumused ja enam ei minda perega õhtuti ujuma, vaid eelistatakse lõõgastuda spaades.

Koidula kool pakub tulevikuvisiooni. Kui linnal või erainvestoritel seisab raha, mis ootab kasutamist, siis pakkumaks parimat õpilastele, õpetajatele ja linnarahvale, võiks Koidula kooli ujula spaakeskuseks renoveerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles