Juhtkiri: Võimatu missioon

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussijaam, Martensi väljak, suured kaubakeskused, parkimismajad on kohad, mis tõmbavad alaealisi kurjameid.
Bussijaam, Martensi väljak, suured kaubakeskused, parkimismajad on kohad, mis tõmbavad alaealisi kurjameid. Foto: Urmas Luik

Lõpuks olemegi jõudnud ausa ülestunnistuseni, et politsei ei saa umbes kümneliikmelise lastekamba ohjeldamisega hakkama. Ea poolest pole noored veel vastutusvõimelised, neid ei saa nende tegude eest karistada. Millegi sellise tegevuse vastu, mis hoiaks neid seaduserikkumistest kõrval, huvi ei tunta. Koolis ei käida, paremal juhul ehk sööklas einestamas.

Need noored muutuvad järjest jõhkramaks, nende kuriteod aina raskemaks. Politsei on käed üles tõstnud. Millised võimalused on alaealistele kurjamitele jäänud? Varem või hiljem saavad nad 14 täis ja neid võib viia kohtukulli ette. Mõni, olles saanud tingimisi karistuse või saadetud juba reaalselt istuma, võib muutuda ja kuritegelikult teelt kõrvale astuda. Teistest saab nende põlvkonna kaotsi või raisku läinud osa. Paraku ei saa sedagi välistada, kuid ühiskond peab ühendatud jõupingutustega püüdlema selle poole, et niisugune osa oleks võimalikult väike.

Läinud detsembris kirjutas noorsootöötaja Triin Mäger, kuidas Pärnus töötatakse Tallinna ja Tartu eeskujul välja noorsootöö teenust – mobiilset kontaktnoorsootööd (MoKo). Pahale minemise kalduvusega noori ei veeta enam politseisse, vaid noorsootöötaja tegeleb nendega avalikus ruumis, seal, kuhu noortele meeldib koguneda. Kui kaugele on praeguseks jõutud, me ei tea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles