Riik tagastab pärnumaalastele 9,1 miljonit eurot tulumaksu

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulude deklareerimine.
Tulude deklareerimine. Foto: Arvo Meeks

Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel kasutas lubatust enam maksuvaba tulu viis protsenti Pärnu maakonna elanikest, seevastu 53 protsenti tasus 9,1 miljonit eurot rohkem tulumaksu.

Arvesse võeti rahvastikuregistri andmete järgi Pärnu maakonna elanikud, kes 2018. aasta eest tulu teenisid. Maksuvaba tulu kasutas ootuspäraselt 42 protsenti inimestest.

Lubatust rohkem kasutas maksuvaba tulu viis protsenti pärnumaalastest, tasudes seetõttu kokku 604 000 eurot vähem tulumaksu. Maksuvaba tulu jättis osaliselt või täielikult kasutamata 53 protsenti elanikest, makstes seega kokku 9,1 miljonit eurot rohkem tulumaksu.

“Tähele tasub panna, et lõplik maksuvaba tulu kasutamise õigsus selgub igal inimesel alles füüsilise isiku tuludeklaratsiooni esitamisel,” rääkis MTA pressiesindaja Kaia-Liisa Tabri.

Esmastel andmetel saavad Eestis eelmisel aastal ettenähtust vähem maksuvaba tulu kasutanud inimesed küsida tagasi kokku 141 miljonit eurot enammakstud tulumaksu.

Maksuvaba tulu kasutamine maakonniti.
Maksuvaba tulu kasutamine maakonniti. Foto: Maksu- Ja Tolliamet

MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnutsi on tegemist eeldatava summaga, mis täpsustub pärast tuludeklaratsiooni esitamist, kui amet on arvesse võtnud ka maha arvatud ja inimese enda deklareeritavad tulud, näiteks üüritulu, kinnisvara müügi või ettevõtlustulu. 

Kokku tagastab MTA tänavu inimestele eeldatavasti ligemale 200 miljonit eurot, mis hõlmab nii aasta jooksul vähem kasutatud maksuvaba tulu kui üldisi maksusoodustusi, mida saab tuludest maha arvata.

MTA teenuste osakonna teenusejuhi Hannes Udde kinnitusel peavad maksuvaba tulu kasutamata jätmise või lubatu ületamise tõttu deklaratsiooni esitama paljud inimesed, kel varem pole seda teha tulnud. „Kuna deklaratsiooni esitajaid on rohkem, soovitame kõigil e-maksuametisse/e-tolli sisenemisel esimestel päevadel aega varuda. Korraga deklareerijate hulk võib tekitada järjekordi ja soovitame sellisel juhul hiljem uuesti proovida,“ ütles Udde. „Kuna pangad ei võimalda 1. veebruarist minna internetipanka enam paroolikaardiga, soovitame aegsasti üle vaadata viisid, kuidas otse või pangalingi kaudu e-maksuametisse/e-tolli siseneda.“

Tuludeklareerimine algab 15. veebruaril, enamtasutud tulu tagasimaksmist alustatakse 26. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles